Herculaneum: Italia, historie, arkeologisk park, og kart

Herculaneum: Italia, historie, arkeologisk park, og kart
Ca. 7 minutters lesetid

Herculaneum ligger langs den pittoreske kystlinjen i Sør-Italia, og er en fengslende arkeologisk skatt som tilbyr et unikt vindu inn i den gamle fortiden. Selv om Herculaneum ofte blir overskygget av sin mer berømte nabo, Pompeii, har byen sin egen rike historie, fantastiske ruiner og et vell av historisk innsikt som venter på å bli oppdaget.

I denne artikkelen ser vi nærmere på historien, den arkeologiske parken og et kart som viser den relative avstanden mellom Herculaneum og Pompeii til Vesuv.

(En mer oppdatert versjon av artikkelen er tilgjengelig på engelsk her: Herculaneum: Italy, History, Archaeological Park, & Map)

En kort historie om Herculaneum

Herculaneum, eller Ercolano på moderne italiensk, var en blomstrende romersk by som ligger ved foten av Vesuv, den beryktede vulkanen som til slutt skulle være både en velsignelse og en forbannelse for byen. Herculaneum ble grunnlagt av de gamle grekerne rundt det 4. århundre f.Kr., og ble til slutt absorbert i det ekspanderende Romerriket. I løpet av sin storhetstid blomstret byen som en ferieby for den romerske eliten, og tiltrakk seg velstående innbyggere og turister med sine luksuriøse villaer, frodige hager og praktfulle kystutsikt.

Herculaneums skjebne ble imidlertid beseglet den grufulle dagen 24. august 79 e.Kr., da Vesuv brøt ut i en katastrofal eksplosjon og begravde byen under et tykt lag av vulkansk aske og pyroklastiske strømmer. Denne plutselige og ødeleggende hendelsen førte imidlertid til bevaring av Herculaneums eldgamle gater, bygninger og til og med noen av beboerne, som ble innkapslet i det vulkanske materialet og fossilisert over tid.

Herculaneum arkeologiske park

I dag er ruinene av Herculaneum en del av Herculaneum arkeologiske park, et UNESCO verdensarvsted som lar besøkende reise tilbake i tiden og utforske de bemerkelsesverdig godt bevarte restene av denne gamle romerske byen. Parken dekker et område på omtrent fire hektar (ca. 10 dekar), og tilbyr et fascinerende innblikk i dagliglivet under Romerriket.

Nedenfor finner du noen høydepunkter ved det som er bevart fra Herculaneum. Jeg har beholdt de engelske navnene, da det er enklest å identifisere dem slik. 

Høydepunkter

 1. Decumanus Maximus: Denne sentrale gaten er omkranset av restene av gamle butikker, hjem og bedrifter, og gir en følelse av hvordan hverdagen var i Herculaneum.
 2. The House of the Skeleton: Denne godt bevarte villaen er oppkalt etter skjelettrestene inni, og viser utsøkte fresker og intrikate mosaikker.
 3. The House of Neptun and Amphitrite: Denne overdådige villaen har vakkert bevarte fresker som viser scener fra romersk mytologi, inkludert havguden Neptun og hans kone Amfitrite.
 4. The Suburban Baths: Disse gamle romerske badene er et vitnesbyrd om sofistikeringen av romersk ingeniørkunst og arkitektur.
 5. The House of the Wooden Partition: Dette huset er oppkalt etter en skillevegg i tre, og har fantastiske fresker og intrikate arkitektoniske detaljer.
 6. The Herculaneum Boat Sheds: Disse båtskurene ligger langs vannkanten, og skjuler de eldgamle restene av båter som ble brukt til transport i Herculaneum. (Se bilde rett ovenfor her.)

Herculaneum kart: Kart over Pompeii og Herculaneum

Som vist på bildet over ligger Herculaneum rett ved foten av Vesuv, mens Pompeii er litt lenger unna (men fortsatt veldig nærme!). Den relative nærheten til vulkanen er årsaken til at Herculaneum ble begravd under omtrent 20 meter med aske, og Pompeii “bare” 4 til 6 meter.

Praktisk informasjon for besøkende til Herculaneum

 • Sted: Herculaneum ligger i Campania-regionen i Sør-Italia, nær den moderne byen Ercolano.
 • Åpningstider: Herculaneum arkeologiske park åpner vanligvis klokken 8.30 eller 9.30 og stenger tidlig på kvelden. Det er imidlertid tilrådelig å sjekke parkens offisielle nettsted for den mest oppdaterte informasjonen om åpningstider og billettpriser.
 • Omvisning: Guidede turer er tilgjengelige for en mer dyptgående utforskning av Herculaneums historie og arkeologiske betydning. Engelsktalende guider kan gi verdifull innsikt.
 • Tilgjengelighet: Det arkeologiske området er relativt kompakt og tilgjengelig, med asfalterte gangveier og ramper for besøkende med mobilitetsutfordringer.
 • Klima: Regionen har et middelhavsklima, så det er best å besøke om våren eller høsten for å unngå den intense sommervarmen.

Herculaneum tilbyr en unik og treffende arkeologisk opplevelse. Denne bemerkelsesverdig bevarte romerske byen lar besøkende reise tilbake i tiden, vandre i de gamle gatene og beundre de fantastiske freskene og mosaikkene som en gang prydet de luksuriøse villaene.

Med sin rike historie, godt bevarte ruiner og en overbevisende historie om naturkatastrofer, er Herculaneum virkelig en skjult perle som venter på å bli utforsket av både historieentusiaster, arkeologiinteresserte og nysgjerrige reisende. Så når du planlegger ditt neste besøk til Italia, ikke glem å inkludere Herculaneum på reiseruten din for en uforglemmelig reise inn i hjertet av den gamle romerske verden!

Bilder av Herculaneum

Nå som vi avslutter reisen vår gjennom de fortryllende ruinene av Herculaneum vil jeg gjerne dele en samling slående bilder som innkapsler essensen til denne gamle romerske byen. Disse fotografiene vitner om den varige ånden til Herculaneum, der historien hvisker i hver stein, freskomaleri og gjenstand. Nyt!

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *