Romersk arkitektur erobret verden

Romersk arkitektur erobret verden
Ca. 2 minutters lesetid

Arven etter romersk arkitektur er synlig overalt rundt oss. Fra Colosseum til Pantheon har romerske bygninger hatt en dyp innflytelse på utviklingen av vestlig arkitektur. Men hvordan kom den romerske arkitekturen til å dominere verden? La oss ta en titt.

Romas fremvekst

Roma begynte sin virkelige maktovertakelse på 500-tallet fvt, da det etablerte seg som en republikk. Denne styreformen tillot større stabilitet og velstand, som igjen førte til økt handel. Med mer penger som strømmet inn i byen, var Roma i stand til å investere i storslåtte byggeprosjekter – prosjekter som ville bidra til å sementere dens status som en ledende by i verden.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om romerriket og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Den romerske arkitekturens gullalder

Perioden mellom 1. århundre f.Kr. og 4. århundre e.Kr. anses generelt for å være den romerske arkitekturens gullalder. I løpet av denne tiden ble noen av Romas mest kjente bygninger bygget, inkludert Colosseum, Pantheon og Caracalla-badene. Disse bygningene var ikke bare estetisk tiltalende, men også svært funksjonelle, og tjente en rekke formål som å tilby underholdning, huse innbyggere og bade befolkningen.

Spredningen av romersk arkitektur

Ettersom Romas innflytelse spredte seg over hele Europa og utover, gjorde også dens arkitektoniske stil. Mange land tok i bruk elementer av romersk arkitektur i sine egne bygninger, og skapte en unik blanding av kulturer. For eksempel, i England ble normannisk arkitektur – som inneholder både romanske og gotiske elementer – populær etter den normanniske erobringen i 1066. På samme måte i India dukket den indo-islamske stilen opp etter de muslimske erobringene av subkontinentet. Til syvende og sist erobret romersk arkitektur verden – ikke med makt, men gjennom sin rene skjønnhet og praktiske funksjonalitet.

Eksempler på romersk arkitektur

Som nevnt ovenfor, er det mange romerske byggverk som mange er kjent med i dag. Nedenfor finner du en liste med eksempler på romersk arkitektur:

Romersk arkitektur er en av de mest innflytelsesrike arkitektoniske stilene i historien. Med sine rene linjer og praktiske designelementer er det ikke rart at så mange land har tatt i bruk aspekter av det i sine egne bygninger. Hvis du er interessert i å lære mer om dette fascinerende emnet, sørg for å sjekke ut artikkelen om akvedukter!

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om romersk arkitektur og historie samt andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *