Romersk arkitektur erobret verden

Romersk arkitektur erobret verden
Ca. 2 minutters lesetid

Arven etter romersk arkitektur er synlig overalt rundt oss. Fra Colosseum til Pantheon har romerske bygninger hatt en dyp innflytelse på utviklingen av vestlig arkitektur. Men hvordan kom den romerske arkitekturen til å dominere verden? La oss ta en titt.

Romas fremvekst

Roma begynte sin virkelige maktovertakelse på 500-tallet fvt, da det etablerte seg som en republikk. Denne styreformen tillot større stabilitet og velstand, som igjen førte til økt handel. Med mer penger som strømmet inn i byen, var Roma i stand til å investere i storslåtte byggeprosjekter – prosjekter som ville bidra til å sementere dens status som en ledende by i verden.

Den romerske arkitekturens gullalder

Perioden mellom 1. århundre f.Kr. og 4. århundre e.Kr. anses generelt for å være den romerske arkitekturens gullalder. I løpet av denne tiden ble noen av Romas mest kjente bygninger bygget, inkludert Colosseum, Pantheon og Caracalla-badene. Disse bygningene var ikke bare estetisk tiltalende, men også svært funksjonelle, og tjente en rekke formål som å tilby underholdning, huse innbyggere og bade befolkningen.

Spredningen av romersk arkitektur

Ettersom Romas innflytelse spredte seg over hele Europa og utover, gjorde også dens arkitektoniske stil. Mange land tok i bruk elementer av romersk arkitektur i sine egne bygninger, og skapte en unik blanding av kulturer. For eksempel, i England ble normannisk arkitektur – som inneholder både romanske og gotiske elementer – populær etter den normanniske erobringen i 1066. På samme måte i India dukket den indo-islamske stilen opp etter de muslimske erobringene av subkontinentet. Til syvende og sist erobret romersk arkitektur verden – ikke med makt, men gjennom sin rene skjønnhet og praktiske funksjonalitet.

Eksempler på romersk arkitektur

Som nevnt ovenfor, er det mange romerske byggverk som mange er kjent med i dag. Nedenfor finner du en liste med eksempler på romersk arkitektur:

Romersk arkitektur er en av de mest innflytelsesrike arkitektoniske stilene i historien. Med sine rene linjer og praktiske designelementer er det ikke rart at så mange land har tatt i bruk aspekter av det i sine egne bygninger. Hvis du er interessert i å lære mer om dette fascinerende emnet, sørg for å sjekke ut artikkelen om akvedukter!