Vesuv (utbrudd, vulkan, aktivitet)

Vesuv (utbrudd, vulkan, aktivitet)
Ca. 7 minutters lesetid

I de tidlige morgentimene den 24. august 79 e.Kr. brøt Vesuv ut med en slik kraft at den ødela de nærliggende romerske byene Pompeii og Herculaneum. Eksplosjonen var så kraftig at den kastet steiner og aske høyt opp i luften, som deretter falt tilbake ned på byene og begravde dem under metervis med rusk.

I århundrer forble byene skjulte, deres beliggenheter glemt. Det var først i 1599 at Pompeii ble gjenoppdaget, og ikke før i 1748 at Herculaneum ble funnet. Siden den gang har utgravninger avdekket et vell av informasjon om dagliglivet i romertiden.

Utbruddet av Vesuv er rangert som en av de største naturkatastrofene i historien. Men det gir også en unik mulighet til å få et glimt inn i fortiden og lære om menneskene som bodde der.

Nedenfor finner du omfattende beskrivelser av utbruddet, vulkanen, og Vesuv sin aktivitet i dag. 

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om Vesuv, vulkanutbruddet i Pompeii, og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Vesuv: Utbrudd

I denne delen tar vi en titt på Vesuvs utbrudd, og undersøker hva som skjedde, når vulkanen brøt ut, og hvor mange som døde av utbruddet.

Hva skjedde med Vesuv?

Vulkanen Vesuv brøt ut og spydde ut en dødelig blanding av aske og gass som begravde den nærliggende byen Pompeii. Katastrofen var så fullstendig at den bevarte Pompeii i ekstraordinære detaljer, og ga oss et enestående innblikk i hverdagen til en gammel sivilisasjon.

Når hadde Vesuv utbrudd?

Vesuv hadde mange utbrudd, men er mest kjent for det som forekom i 79 e.Kr. og som førte til ødeleggelsen av de romerske byene Pompeii og Herculaneum. Utbruddet startet 24. august, med en massiv kolonne av vulkansk aske og gass som steg 20 kilometer opp i luften.

Pyroklastisk strøm

Vulkanutbruddet spydde ut aske og pimpstein over et stort område, og en pyroklastisk strøm som bestod av svært varme gasser og partikler.

Hvor varm kan en pyroklastisk strøm bli?

Temperaturene i en pyroklastisk sky kan komme helt opp mot 1000 varmegrader, og dermed gjorde Vesuv Pompeii sine innbyggere om til aske så raskt at de ikke skal ha følt noen ting når døden inntraff.

Byene Pompeii og Herculaneum var dekket av opptil seks meter aske. Asken ble etter hvert herdet til et lag kalt tuff som bevarte bygninger og gjenstander inne i dem i århundrer. Dermed ble det som var en katastrofe uten like for innbyggerne i denne romerske byen, en av faktorene som har bidratt mest til vår forståelse av romerrikets kultur og levemåte.

Marcus Venerius Secundio

Like utenfor en av Pompeiis mest traffikerte porter i romertiden ble for eksempel gravkammeret til Marcus Venerius Secundio, en romersk forvalter av Venus-tempelet, oppdaget. Marcus begynte sitt liv som slave for Pompeii sine innbyggere, kjøpte så sin frihet og ble en viktig prest, før han etter hvert ble en av byens rikeste. 

Han brukte blant annet sin rikdom på å arrangere fire dager med tevlinger, musikk, og teaterforestillinger for folket, noe som må ha kostet en enorm sum med penger.

Det har også blitt funnet komplett bevarte senger og andre gjenstander, hvor treverket fortsatt er bevart. Hvem skulle trodd at det var mulig, etter 2,000 år?

Hvor mange døde av Vesuv?

Det er anslått at 16 000 mennesker døde fra Vesuv, noe som gjør den til en av de dødeligste vulkanene i historien.

Fakta om Vesuv: Vulkan i Italia

Vesuv er en vulkan som ligger på vestkysten av Italia, omtrent 9 km øst for Napoli og 3 km fra Pompeii. Vesuv er den eneste aktive vulkanen på det europeiske fastlandet, og regnes for å være en av de farligste vulkanene i verden på grunn av den store befolkningen som bor i nærheten.

Mytologi

Navnet “Vesuv” er avledet fra det latinske ordet for “kjegle”. Den romerske guden Vulcan ble antatt å bo inne i vulkanen, og det ble sagt at smia hans var ansvarlig for utbruddene. Vesuv var også assosiert med den mytologiske ildpustende kjempen Typhon, som ble beseiret av Zevs og fengslet under vulkanen.

Geologi

Vesuv er en stratovulkan, som er en type vulkan som er dannet ved akkumulering av lava, aske og stein. Vesuv er sammensatt av flere lag med lava og aske som har blitt avsatt over tid. Det eldste laget av Vesuv er omtrent 400 000 år gammelt, mens det yngste laget er fra utbruddet i 1944.

Vesuv-krateret

Vesuv-krateret er omtrent 450 meter bredt og 300 meter dypt. Det er omgitt av en rand som er omtrent 3 kilometer bred. Krateret ble dannet under det siste store utbruddet av Vesuv i 1944, da toppen av vulkanen kollapset.

Hvor høy er Vesuv?

Vesuv er en kjegleformet vulkan som er omtrent 1200 meter høy. Den har en diameter på omtrent 25 kilometer ved basen. Vesuv er høyere enn de fleste fjellene i området, som varierer fra 600 til 900 meter i høyden.

Antikke kilder som omtalte Vesuvs utbrudd

Vesuv ble først nevnt skriftlig av den romerske historikeren Plinius den eldre i 79 e.Kr. Plinius beskrev Vesuvs utbrudd som ødela byene Pompeii og Herculaneum. Han skrev også om de mytologiske assosiasjonene til Vesuv, og uttalte at det var hjemmet til den romerske guden Vulcan.

Plinius den yngre, nevøen til Plinius den eldre, skrev også om Vesuv. I et brev til historikeren Tacitus beskrev han utbruddet i 79 e.Kr. i detalj. Han berettet om hvordan han så utbruddet på avstand, og hvordan onkelen døde mens han prøvde å redde folk fra Pompeii.

Vesuvs utbrudd i 79 e.Kr. og 1944 var de mest kjente og dokumenterte utbruddene av vulkanen. Vesuv har imidlertid hatt utbrudd mange ganger gjennom århundrene, og den er fortsatt en aktiv vulkan i dag.

Vesuv i moderne bøker, filmer og spill

Vesuv har blitt omtalt i mange verk av populærkultur, inkludert bøkene Pompeii av Robert Harris og The Last Days of Pompeii av Edward Bulwer-Lytton. Vulkanen er også rammen for det siste slaget i filmen Gladiator, og har blitt omtalt i videospill, som Civilization IV og Assassin’s Creed II.

Vesuv: Aktivitet

I denne delen skal vi gå inn på Vesuvs aktivitet, derav hvor mange ganger Vesuv har hatt utbrudd, når vulkanen sist brøt ut, om den fortsatt er aktiv i dag, og om det er mulig å besøke Vesuv.

Hvor mange ganger har Vesuv hatt utbrudd?

Vesuv har hatt utbrudd mer enn 50 ganger siden 79 e.Kr.

Når hadde Vesuv utbrudd sist?

Det siste utbruddet av Vesuv var 18. mars 1944. Dette utbruddet varte i omtrent 3 minutter, og spydde ut en dødelig blanding av aske og gass som drepte 26 mennesker, skadet mer enn 100, og tvang mer enn 12 000 til å evakuere.

Er Vesuv aktiv i dag?

Ja, Vesuv er fortsatt en aktiv vulkan, og selv om den ikke har utbrudd for øyeblikket, overvåker forskere den konstant for tegn på aktivitet. Dette er fordi Vesuv ligger i et tett befolket område, og et utbrudd kan få omfattende konsekvenser.

Går det an å besøke Vesuv?

Ja, Vesuv er et populært turistmål, og det er flere selskaper som tilbyr turer til vulkanen. Besøkende til Vesuv kan ta en guidet tur i krateret, som tilbyr fantastisk utsikt over området rundt. Det er også et museum ved bunnen av vulkanen som rommer gjenstander fra Pompeii og Herculaneum, samt et laboratorium hvor forskere studerer vulkanen.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om Vesuv, vulkanutbruddet i Pompeii, og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *