Kapitolhøyden

Kapitolhøyden
Ca. 2 minutters lesetid

Kapitolhøyden er den mest kjente blant de syv åsene i Roma, og ligger nordvest for Forum. Navnet “Kapitol” kommer fra latinske ord som betyr “menneskelig hode”, som noen mener er en referanse til en historie som involverer grunnleggeren av Roma, Romulus.

Etter å ha drept broren Remus, hadde Romulus visstnok en visjon der gudene ba ham bygge en by på stedet der brorens blod hadde trukket ned i bakken. Åsen ble populært kjent som Kapitol fordi det var her et tempel for Jupiter Optimus Maximus ble bygget i 509 f.Kr.

Kapitolhøyden under den romerske republikken

Kapitolhøyden rommet ikke bare Jupiters tempel; det hadde også templer til Juno Moneta og Minerva. I tillegg til å være religiøse sentre, fungerte disse templene også som skattkammer. Plasseringen av bakketoppen gjorde det til et ideelt sted for slike bygninger, siden den var lett forsvarlig og ga klar utsikt over både Forum og byen utenfor.

Viktigheten av Capitoline Hill fortsatte inn i romerriket. Faktisk lot keiser Augustus bygge et palass på toppen av bakken! Ikke mye er kjent om dette palasset, men det antas å ha vært luksuriøst og godt forsvart.

Dessverre ble palasset ødelagt av brann i 80 e.Kr. sammen med store deler av Roma. Imidlertid forble templene stående og fortsatte å bli brukt til 410 e.Kr. da de til slutt ble forlatt under sekkingen av Roma.

Den moderne Kapitolhøyden

Selv om det ikke er noe igjen av Augustus’ palass, har mange av de gamle templene blitt restaurert og er nå åpne for publikum. Det mest kjente er trolig Jupiter Optimus Maximus-tempelet, som har blitt omgjort til en kirke (San Pietro i Carcere).

Med sin rike historie og vakre templer er Kapitolhøyden verdt et besøk hvis du er interessert i å utforske mer om Romas fortid.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *