Renessansen

Renessansen
Ca. 3 minutters lesetid

Renessansen, som strakte seg fra omtrent 1300- til 1600-tallet, var en periode med store forandringer og oppdagelser. Det var en tid da Europa kom ut av middelalderens grep og begynte å utforske nye ideer innen kunst, litteratur, vitenskap, teknologi og filosofi.

Under middelalderen så Europa en nedgang på disse områdene, sammenlignet med storhetstiden i antikkens Hellas og Romerriket. Ved renessansens innmarsj vendte man tilbake til idealene og prinsippene som ble utviklet i antikken, via en “gjenfødelse” som bragte disse ideene til live igjen.

La oss se nærmere på denne fascinerende perioden i historien.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om renessansen og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Humanismens fremvekst

Et av de viktigste aspektene ved renessansen var humanisme, en intellektuell bevegelse som fokuserte på menneskelig potensial og prestasjon – snarere enn religiøs doktrine – som sin primære inspirasjonskilde.

Humanister mente at mennesker hadde et enormt potensial som kunne realiseres gjennom utdanning og utforskning. Denne troen førte til fremskritt på mange områder, inkludert medisin og biologi, arkitektur, filosofi, litteratur, kunst, musikk og politikk.

Innvirkningen på kunst og litteratur i renessansen

Innvirkningen på kunst og litteratur i renessansen

Renessansen så en enorm tilstrømning av kreativitet innen kunst og litteratur. I løpet av denne tidsperioden ble noen av de største verkene som noen gang er laget produsert av mestere som:

  • Leonardo da Vinci (The Last Supper)
  • Michelangelo (David & Pieta)
  • Raphael (School of Athens)
  • William Shakespeare (Romeo & Juliet)
  • Christopher Marlowe (Dr Faustus)
  • og mange flere.

Denne “gjenfødelsen” førte til en ny forståelse for skjønnhet i alle former fra maleri til skulptur til teater.

Teknologiske fremskritt i renessansen

Teknologiske fremskritt i renessansen

I tillegg til kunst og litteratur ble det også gjort teknologiske fremskritt i løpet av renessansen. Trykkpressen ble utviklet, og gjorde det mulig for bøker å bli trykt i massiv skala for første gang i historien. Tidligere måtte man kopiere all tekst for hånd. Trykkpressen åpnet opp kunnskap for alle som ønsket det, og revolusjonerte kommunikasjon over hele Europa.

Navigasjonsinstrumenter som astrolaber ble også utviklet i løpet av denne epoken, og muliggjorde mer nøyaktig kartlegging, som gjorde at folk bedre kunne utforske nye land utenfor sine egne med mye større nøyaktighet enn før.

Totalt sett markerte renessansen et stort vendepunkt i verdenshistorien, med fremskritt på nesten alle områder av livet – fra kunst til litteratur til vitenskap – og det er ingen tvil om at denne epoken spilte en stor rolle i å forme vår moderne verden slik vi kjenner den i dag.

Studenter som ønsker å få en forståelse av hvordan livet var i løpet av denne tidsperioden, eller de som er interessert i å lære mer om europeisk kultur mellom 1400-1600 e.Kr., bør definitivt vurdere å sette til side litt tid til å lese om renessansen.

Å sette seg inn i antikkens Hellas og Roma er også en givende måte å få bedre forståelse for denne perioden.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om renessansen, antikken og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager for deg som leser denne artikkelen. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *