Romertall: Oversikt, kalkulator og fakta

romertall
Ca. 7 minutters lesetid

Romertall, også kjent som romerske tall, er et fascinerende tallsystem som går mer enn 2,000 år tilbake i tid til antikkens Roma. Disse tallene, bestående av bokstaver og symboler, har en rik historie og er dypt forankring i den kulturelle og matematiske arven fra Romerriket.

De gamle romerne brukte systemet for å telle, og det spredte seg etter hvert til mange andre land, selv om de hadde egne metoder for å skrive tall.

Romertallsystemet er basert på syv bokstaver, som hver tilsvarer følgende verdier:

 1. I = 1
 2. V = 5
 3. X = 10
 4. L = 50
 5. C = 100
 6. D = 500
 7. M = 1000

På denne siden finner du alt du trenger å vite om romertall, inkludert opprinnelsen, utviklingen og bruken av dem, samt en kalkulator du kan bruke for å omregne romertall til vanlige tall. Du finner også en liste med de mest brukte romertallene, og svar til noen av de vanligste spørsmålene om dette unike tallsystemet.

Romertall til tall

Du kan enkelt omgjøre romertall til tall og omvendt med verktøyet nedenfor.

Opprinnelsen til romertall

Romertall oppstod i det gamle Roma rundt det 9. århundre før vår tidsregning. På denne tiden var romerne i ferd med å utvikle sitt eget skriftsystem (latin), og de begynte å bruke tall i deres administrative og kommersielle aktiviteter. De tidligste romerske tallene var enkle symboler som symboliserte verdien av antall objekter. For eksempel ble bokstaven “I” brukt for å representere tallet én, “V” for fem, og “X” for ti.

Utviklingen av romertall

Romertallsystemet utviklet seg gradvis og ble mer komplekst over tid. For å symbolisere større tall ble forskjellige kombinasjoner av bokstavene brukt. For eksempel, når du legger sammen “I” og “I”, får du “II” for to, og ved å trekke fra “I” fra “V”, får du “IV” for fire. Dette systemet tillot romerne å uttrykke tall opp til flere tusen. Det er vel verdt å merke at romertallene ikke hadde null, noe som gjorde beregninger mer utfordrende enn nåtidens desimalsystem.

Bruken av romertall i Romerriket

Romertallene var utbredt i hele Romerriket og ble brukt i en rekke sammenhenger, fra datoer og penger til byggeprosjekter og målinger. De var spesielt viktige i arkitekturen, hvor romertallene ofte ble inngravert i bygninger for å markere årstallene for når de ble bygd, eller for å angi strukturelle detaljer. For eksempel har Colosseum i Roma, som ble bygget mellom år 70 og 80 e.Kr., inskripsjoner av romertall som angir årstallene for byggingen.

Romertall i moderne tid

Selv om romertallsystemet har gått ut av bruk som et primært tallsystem for vitenskapelige og matematiske formål lever det fortsatt videre i dag i en rekke sammenhenger. Du finner dem på klokker og i film- og TV-titler. Romertall blir også brukt for å nummerere kapitler i bøker, og i sammenheng med kulturelle arrangementer som Super Bowl i USA.

Kampanje: Klikk her for å lytte til lydbøker om romersk historie og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 50 dager.

Hvordan regne med romertall?

Å bruke romertall til å utføre matematiske beregninger kan være litt mer utfordrende enn med arabiske tall (de vi vanligvis bruker i dag), men det er fullt mulig. Her er de grunnleggende reglene for å regne med romertall:

 1. Konverter til arbabiske tall: Først må du konvertere alle romertallene i beregningen til arabiske tall.
 2. Utfør beregningen: Når alle tall er konvertert til arabiske tall kan du utføre den ønskede beregningen (addisjon, subtraksjon, multiplikasjon eller divisjon).
 3. Konverter tilbake til romertall: Etter å ha fått resultatet i arabiske tall kan du konvertere det tilbake til romertall hvis det er nødvendig.

La oss gå gjennom hvert steg i detalj:

Addisjon:

For å legge sammen to eller flere romertall, bare legg til deres arabiske form. Deretter kan du konvertere resultatet tilbake til romertall hvis det er nødvendig. For eksempel, for å legge til III (3) og IV (4):

III (3) + IV (4) = 3 + 4 = 7

For å uttrykke resultatet i romertall ville du skrive det som VII (7).

Subtraksjon:

Subtraksjon i romertall innebærer å trekke ett romertall fra et annet. Pass på at tallene følger de riktige reglene for subtraksjon. For eksempel, for å trekke IV (4) fra VII (7):

VII (7) – IV (4) = 7 – 4 = 3

Resultatet uttrykkes som III (3).

Multiplikasjon:

For multiplikasjon, konverter romertallene til arabiske tall, utfør multiplikasjonen, og konverter deretter resultatet tilbake til romertall. For eksempel, for å multiplisere III (3) med II (2):

III (3) * II (2) = 3 * 2 = 6

Resultatet uttrykkes som VI (6).

Divisjon:

Divisjon med romertall er mulig, men det kan resultere i brøker. Konverter romertallene til arabiske tall, utfør divisjonen, og konverter deretter resultatet tilbake til romertall. For eksempel, for å dele X (10) med V (5):

X (10) ÷ V (5) = 10 ÷ 5 = 2

Resultatet uttrykkes som II (2).

Husk at å utføre komplekse beregninger med romertall kan være tungvint, og det er mer praktisk å bruke arabiske tall for avansert matematikk som algebra og renteberegning. Romertall brukes primært for sin historiske og estetiske verdi.

Romertall kalkulator

Kompliserte romertall kan heldigvis beregnes med denne kalkulatoren. Enklere tall finnes i oversikten nedenfor. (Fun fact: Ordet “kalkulator” stammer faktisk fra det latinske ordet “calculus”, som betyr rullestein eller liten stein som brukes til å telle.)

Romertall til tall

Tabellen nedenfor viser hvordan romertall kan oversettes til vanlige, arabiske tall.
RomertallArabisk tall
I1
II2
III3
IV4
V5
VI6
VII7
VIII8
IX9
X10
L50
C100
D500
M1000

Kampanje: Klikk her for å lytte til lydbøker om romersk historie og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 50 dager.

Spørsmål og svar om romertall

Nedenfor finner du enkle svar til noen av de mest vanlige spørsmålene angående romertall.

Hva står romertallet I for?

Romertallet I representerer tallet 1.

Hva er 9 i romertall?

Romertall 9 er “IX.”

Hva er 13 i romertall?

Romertall 13 er “XIII.”

Hva er 14 i romertall?

Romertall 14 er “XIV.”

Hva er 22 i romertall?

Romertall 22 er “XXII.”

Hva er 24 i romertall?

Romertall 24 skrives som “XXIV.”

Hva er bokstaven for 50?

Bokstaven for 50 er “L.”

Hva er 55 i romertall?

Romertall 55 er “LV.”

Hva er 100 i romertall?

Romertall 100 er “C.”

Hva er 551 i romertall?

Romertall 551 skrives som “DLI.”

Hva er 1500 i romertall?

1500 i romertall skrives som “MD.”

Hva er 10000 i romertall?

Romertall 10000 er “.” (Altså X med en strek over.)

Hva er tallet IV?

IV er romertallet for 4, og er ofte forbundet med en rekke betydninger og tolkninger. Tallet har blitt brukt gjennom historien innen både kunst og vitenskap, i alt fra katedraler til ligninger. Noen mener at dette tallet har symbolsk betydning når det gjelder å representere ulike konsepter som grunnstoffene Jord og Vann. 

Hva betyr XII?

Romertallet XII er lik 12.

Hva er XVI?

Romertallet XVI tilsvarer tallet 16.

Hva er XVII?

XVII tilsvarer 17 i romertall.

Hva er XXI?

Romertallet XXI tilsvarer tallet 21.

Hva er XVIII?

Romertall XVIII tilsvarer 18.

Hva er XIX?

XIX tilsvarer 19 i romertall.

Hva kalles arabiske tall?

Arabiske tall er det tallsystemet som er mest brukt i dag, med sifrene 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 og 9.

Annonse: Søk forbrukslån fra kr 5.000-500.000 via Zen Finans. Få gratis tilbud fra opptil 10 banker.
Renteeksempel: Lån 100.000 kr o/ 5 år, Effektiv rente 13,7%, Kostnad 35.858 kr. Totalt: 135.858 kr.

Videre lesning

Dersom du ønsker å lære mer om romertall kan du utforske disse bøkene som gir innsikt i det romerske tallsystemets historie, bruk og betydning:

 1. “Roman Numerals: A History of Ancient and Medieval Numbers” av Arthur Geisert: Denne boken gir en detaljert historisk beretning om romertall, og sporer deres opprinnelse i antikkens Roma samt deres utvikling gjennom middelalderen. Geiserts verk er godt informert og illustrert, noe som gjør det til en tilgjengelig og engasjerende lesning for de som er interessert i den historiske konteksten til romertall.
 2. “The Universal History of Numbers: From Prehistory to the Invention of the Computer” av Georges Ifrah: Selv om den sentrerer seg kun rundt romertall gir denne boken en solid oversikt for historien til tall og tallnotasjonssystemer, inkludert romertall. Ifrahs bok gir et bredere perspektiv på utviklingen av numeriske notasjoner og deres kulturelle betydning.
 3. Roman Numerals and Arithmetic in the Middle Ages” av Charles Burnett: Denne vitenskapelige boken går dypt inn i den middelalderske bruken av romertall i matematiske og vitenskapelige sammenhenger. Burnetts forskning belyser hvordan romertall ble brukt til praktiske formål i middelalderen, noe som gjør dette til en sentral kilde for de som er interessert i de historiske bruksområdene for romertall.

Sitér denne artikkelen: F. Osen. “Romertall.” Romerriket.no. Hentet fra: https://romerriket.no/romertall/ (Lastet ned: Lesedato).

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *