Porta Nigra

Porta Nigra
Ca. 2 minutters lesetid

Porta Nigra ligger i byen Trier, Tyskland, og er en godt bevart, gammel romersk byport som har stått i over 1800 år. Det er en av de mest ikoniske strukturene i Tyskland, og fungerer som en påminnelse om Romerrikets makt og innflytelse under dets storhetstid. Her er en titt på denne utrolige strukturens historie, og hva som gjør den så spesiell.

Slik fikk Porta Nigra navnet sitt

Porta Nigra ble bygget rundt 180 e.Kr. av romerne som en del av deres defensive festningsverk. Den ble konstruert av sandsteinsblokker som ble holdt sammen med mørtel, og var opprinnelig tre etasjer høy, med to fire-etasjes tårn. Navnet kommer fra den karakteristiske mørke fargen, som den fikk på grunn av århundrer med forvitring.

Byportens historie

Mens Porta Nigra opprinnelig ble bygget som en militær forsvarsstruktur for Romerriket, falt den til slutt i bruk i løpet av middelalderen da Trier avtok i betydning. På 1000-tallet bodde det for eksempel en munk og eremitt ved navn Simeon der. Etter hans sanktifisering i 1035 ble byporten etter hvert omgjort til en kirke av lokale munker.

I 1804 besøkte derimot Napoleon byen. Han verdsatte romersk historie svært høyt, og beordret derfor at kirken skulle stenges, og at byporten skulle returnere til sin opprinnelige form. Siden den gang har det blitt utført en rekke renoveringer for å gjenopprette dens opprinnelige storhet, samtidig som dens historiske autentisitet er bevart.

I dag kan besøkende til Trier fortsatt beundre denne utrolige strukturens arkitektoniske skjønnhet og lære om dens fascinerende historie. Porta Nigra er nå på UNESCOs verdensarvliste, slik at turister kan fortsette å ta inn dens storhet på egen hånd.

Porta Nigra er et fantastisk eksempel på hvordan en struktur tåler tidens tann samtidig som den opprettholder sin historiske integritet og skjønnhet. Enten du er en student som studerer det gamle Roma eller bare leter etter noe unikt å gjøre i Trier, bør du ikke gå glipp av dette utrolige stedet – det vil være en opplevelse du sent vil glemme!

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *