Temple of Bacchus (Bacchustemplet)

Temple of Bacchus
Ca. 2 minutters lesetid

Ruinene av Temple of Bacchus (på norsk Bacchustemplet) ligger i Baalbek, Libanon, og er blant de mest imponerende arkeologiske stedene i verden. Dette tempelet ble bygget en gang i løpet av det 2. århundre e.Kr., og er et eksempel på romersk arkitektur på sitt beste. Men hva er historien bak denne utrolige strukturen? La oss finne det ut.

Historien bak Temple of Bacchus

Temple of Bacchus ble bygget i en periode kjent som «gullalderen» for romersk arkitektur. Den strakte seg fra 50 f.Kr. til 320 e.Kr. og er kreditert for å produsere noen av Romas mest ikoniske strukturer, som Colosseum og Pantheon.

Tempelet ble dedikert til Bacchus, den gresk-romerske guden for vin og festligheter. Det var ett av tre templer som ligger på et platå med utsikt over Baalbek – to andre templer ble dedikert til henholdsvis Jupiter og Venus.

Historien bak Temple of Bacchus

Selve tempelet består av 42 korintiske søyler, derav 19 som enda står. Disse måler 20 meter i høyden, noe som gjør dem til noen av de høyeste søylene i de gamle monumentene man finner rundt i verden. Søylene ble opprinnelig sidestilt av tre murer som omringet en gårdsplass – men bare to murer gjenstår i dag på grunn av omfattende skader forårsaket av jordskjelv gjennom århundrer. Innvendig er det også et stort alter som antas å ha blitt brukt til religiøse ofringer og ofringer til Bacchus.

Arven til Temple of Bacchus

I dag, til tross for sin falleferdige tilstand, er Temple of Bacchus fortsatt et imponerende syn – spesielt med tanke på at de fleste strukturer fra denne tiden for lengst har gått tapt eller er blitt ødelagt.

I tillegg til å være et populært turistmål for de som er interessert i gammel historie, har det også blitt et symbol for Libanon selv – og vises på mynter og frimerker produsert av landets regjering, samt andre gjenstander relatert til libanesisk kultur.

Som sådan tjener den som en varig påminnelse, ikke bare om Romas innflytelse på gamle samfunn, men også hvor mye som kan oppnås når mennesker kommer sammen i jakten på et felles mål!