Assimilering: Definisjon, og dets rolle i romerrikets ekspansjon

Assimilering: Definisjon, og dets rolle i romerrikets ekspansjon
Ca. 3 minutters lesetid

Romerriket er et av de mest kjente imperiene gjennom tidene. På sitt høydepunkt kontrollerte Romerriket et territorium som strakte seg fra Storbritannia til Nord-Afrika og fra Spania til Midtøsten. Men hvordan gikk Roma fra å være en liten bystat sentralt i Italia til et av de største imperiene verden noen gang har sett? Svaret ligger i romersk assimilering.

Assimilering definisjon

assimilering definisjon

Assimilering er prosessen der en person eller gruppe adopterer andres skikker og ideer. Dette kan skje av mange grunner, inkludert inngifte, konvertering til en annen religion eller ganske enkelt å flytte til et nytt land. Når assimilering skjer, mister den opprinnelige gruppen vanligvis sin unike identitet.

Tre stadier av assimilering

Konseptet assimilering har eksistert i århundrer, men det var ikke før på 1800-tallet at sosiologer begynte å studere det i dybden. En av de mest kjente studiene ble utført av Robert Park og Ernest Burgess i 1921. De fant at innvandrere som kom for å bo i amerikanske byer, typisk gikk gjennom tre stadier av assimilering: kontakt, konflikt og overnatting.

  1. I det første stadiet er innvandrere i nær kontakt med medlemmer av den dominerende gruppen (i dette tilfellet hvite amerikanere). Denne kontakten fører vanligvis til en viss spenning og konflikt ettersom begge grupper prøver å hevde sine egne verdier og tradisjoner.
  2. I det andre stadiet begynner innvandrere å tilpasse seg sine nye omgivelser ved å lære den dominerende gruppens språk og skikker. Denne prosessen er kjent som akkulturasjon.
  3. Til slutt, i det tredje stadiet, blir innvandrere fullstendig assimilert i den dominerende gruppen og gir helt opp sine egne tradisjoner.

Når det gjelder Romerriket, tillot assimilering å blande ulike kulturer og religioner til en sammenhengende helhet. Romerne var ganske tolerante overfor nye ideer og kulturer, noe som gjorde det lettere for erobrede folk å tilpasse seg livet under romersk styre. Denne assimileringspolitikken bidro til å skape en følelse av enhet i hele imperiet og var en av hovedårsakene til Romas suksess.

Assimilering skapte sterkere enhet i det romerske imperiet

Assimilering skapte sterkere enhet i imperiet

Som nevnt før, var en av hovedgrunnene til at assimilering var så vellykket i Roma fordi det skapte en følelse av enhet i hele imperiet. Ved å la erobrede folk beholde sine egne skikker og tro, samtidig som de adopterte noen aspekter av romersk kultur, var Roma i stand til å skape et mangfoldig og levende imperium som ble forent under ett banner. Denne følelsen av enhet gjorde det lettere for Roma å styre sitt enorme territorium og gjorde det også vanskeligere for erobrede folk å gjøre opprør mot romersk styre.

Ikke alle var like glad i assimilering

Selvfølgelig tok ikke alle erobrede mennesker imot romersk styre med åpne armer. Det var mange opprør mot romersk autoritet, spesielt i områder som Judea hvor jødisk religiøs tro ble hardt undertrykt av Roma. I disse tilfellene ble assimilering ofte påvunget erobrede folk, noe som førte til motstand og noen ganger direkte opprør. Men selv i disse tilfellene spilte assimilering en rolle for til slutt å dempe disse opprørene og holde imperiet samlet.

Konklusjon

Assimileringsprosessen spilte en viktig rolle i å la Roma utvide sitt territorium og skape et enormt imperium. Ved å være tolerant overfor nye kulturer og ideer, var Roma i stand til å bringe mange forskjellige folk under sin kontroll uten å måtte ty til vold eller makt. Denne politikken bidro til Romas status som et av historiens store imperier.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *