Marcus Crassus

Marcus Crassus
Ca. 2 minutters lesetid

Marcus Licinius Crassus (ca. 115-53 f.Kr.) var en fremtredende romersk general, statsmann og en av de rikeste mennene i det antikke Roma. Han spilte en betydelig rolle i den sene romerske republikken i den turbulente perioden kjent som det første triumviratet.

Her er noen viktige poeng om Marcus Crassus:

  1. Formue og karriere: Crassus huskes blant annet for sin enorme formue, som kom fra ulike kilder, inkludert eiendomsinvesteringer, slavehandel og urimelig høye renter ved pengeutlån. Han betraktes som en av de rikeste personene i historien.
  2. Militær karriere: Crassus hadde en vellykket militær karriere og var involvert i flere felttog. Han tjenestegjorde som legat (militæroffiser) under Sulla under de romerske borgerkrigene på 80-tallet f.Kr. og spilte en sentral rolle i undertrykkelsen av Spartacus-slaveopprøret (73-71 f.Kr.).
  3. Det første triumviratet: Crassus var en av hovedfigurene i det første triumviratet, en politisk allianse dannet i 60 f.Kr. sammen med Gaius Julius Caesar og Gnaeus Pompeius Magnus (Pompey). Denne alliansen tillot de tre mennene å konsolidere sin makt og innflytelse i romersk politikk.
  4. Partisk kampanje: Crassus er kanskje mest kjent for sitt ulykksalige militære felttog mot det partiske riket i 53 f.Kr. Kampanjen var en katastrofe, og Crassus og en betydelig del av hæren hans ble drept i slaget ved Carrhae. Dette nederlaget hadde betydelige konsekvenser for romersk politikk og utenrikspolitikk.
  5. Død og ettermæle: Crassus død markerte slutten på det første triumviratet og bidro til den etterfølgende maktkampen mellom Caesar og Pompey, som førte til republikkens fall og overgangen til det romerske keiserdømmet. Crassus blir ofte sett på som den minst vellykkede og minst respekterte av de tre medlemmene av triumviratet, noe som sannsynligvis ergret ham noe fryktelig, og muligens trigget hans ønske om å legge ut på den partiske kampanjen.
  6. Kritikk: Til tross for sine militære og økonomiske suksesser, møtte Crassus kritikk for sine metoder, inkludert undertrykkelsen av Spartacus-opprøret og hans bruk av brannkorps for å skaffe eiendom under branner. Siden det ikke var noe brannvesen på den tiden, samlet han rett og slett en gjeng med slaver med vannbøtter for å slukke husbranner – altså, så lenge eierne sa seg enige i å selge husene til en sinnsykt lav pris. Hvis ikke lot han bare husene brenne. Hans handlinger gav ham naturligvis et rykte for grådighet og hensynsløshet.

Crassus er en kompleks skikkelse i romersk historie. Mens hans formue og politiske manøvreringer var betydelige, har hans militære nederlag og kontroversielle handlinger preget hans historiske ettermæle. Han blir ofte sett på som et eksempel på spenningene og utfordringene som senrepublikken stod overfor i overgangen til et autokratisk system under figurer som Caesar og Pompey.

Reklame: Lytt til lydbøker om romersk historie og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *