Spartacus

spartacus
Ca. 2 minutters lesetid

Spartacus ble født rundt 103 f.Kr. i Thrakia, og hans fødselsnavn er ukjent. Han ble tatt som slave av romerne, og kjøpt av Lentulus Batiatus, som eide en gladiatorskole. Her ble Spartacus opplært til å bli en meget effektiv kriger, og en av de beste gladiatorene i Roma.

Hva gjorde Spartacus?

Spartacus var en thrakisk slave som ble en av de mest kjente gladiatorene i det gamle Roma. Han ledet den tredje servile krigen, som var et stort slaveopprør mot den romerske republikken. Spartacus ønsket å frigjøre alle slaver i Roma, og opprøret begynte i 73 f.Kr., da rundt 70 slaver rømte fra en gladiatortreningsskole i Capua.

Hva var Spartacus opprøret?

Når Spartacus og de andre slavene rømte fra gladiatorskolen, vokste de seg etter hvert til å bli en slavehær på rundt 100,000 menn og kvinner. Sammen klarte de å beseire flere romerske legioner som ble sendt for å knuse dem.

Dette var en betydelig bragd fordi en romersk legion normalt hadde 5000 til 6000 profesjonelle soldater, og den romerske hæren var en av de mest beryktede i antikken.

Opprørshæren ble en slik trussel mot Roma at senatet beordret Marcus Licinius Crassus, en av de rikeste mennene i Roma, og en general som hadde erfaring med å kjempe mot slaver, til å slå ned opprøret.

Spartacus’ taktikk

Spartacus var ikke bare en dyktig kriger, men også en kløktig militærstrateg. For å bygge opp hæren sin raidet han nærliggende byer og landsbyer for mat og forsyninger. Han frigjorde også alle slaver han kom over. Etter hvert som hæren hans vokste, bygde Spartacus sitt rykte som en fryktløs kriger og effektiv leder.

Da Crassus endelig innhentet opprørshæren i f.Kr., prøvde han å sulte dem til underkastelse ved å kutte av matforsyningen deres. Men Spartacus skulle ikke gi opp så lett. Han lurte Crassus ved å sende noen av mennene sine for å angripe en by i nærheten mens han og resten av hæren snek seg unna i ly av mørket.

Crassus’ siste stand mot Spartacus

Etter flere flere nederlag i hendene på Spartacus, fanget Crassus ham til slutt og drepte ham i 71 f.Kr. På dette tidspunktet var de fleste av de andre opprørslederne også blitt drept eller tatt til fange.

Crassus beordret de 6000 overlevende opprørerne til å bli korsfestet langs Appian Way – en vei som førte fra Roma til Capua – som en advarsel til andre fremtidige opprørere.

Selv om han til slutt mislyktes i sin søken etter frihet, var Spartacus’ slaveopprør et av de største og mest effektive i romersk historie. I mer enn to år unngikk han å bli fanget, og påførte noen av Romas beste soldater alvorlige nederlag.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *