Slaveri

slaveri
Ca. 2 minutters lesetid

Slaveri er et system der mennesker blir behandlet som eiendom som skal kjøpes og selges, og tvinges til å jobbe. De fleste er kjent med slaveriet av mørkhudede mennesker i Amerika, men slaveri av forskjellige etnisiteter har eksistert i nesten alle samfunn siden antikken, og var vanlig i antikkens Hellas, Roma, Egypt, Det osmanske riket, Kina og India.

Slaveri var en hjørnestein i det romerske samfunnet og økonomien. Romerne gjorde både utlendinger og medborgere til slaver, inkludert hele befolkninger som ble erobret i krig.

Institusjonen for slaveri i Roma hadde en betydelig innvirkning på samfunnet for øvrig. Slaveri var en viktig del av økonomien og for mange romere var slaver en viktig del av familiene deres.

Slaveriet i Roma var ikke bare en juridisk institusjon, men også en kulturell. Slaver var ikke bare eiendommen til sine eiere, men de ble også medlemmer av familien og bidro til å opprettholde romersk kultur. Noen ble behandlet dårlig av sine eiere, andre ble behandlet bra.

Slavebefolkningen i det gamle Roma er estimert til å ha vært rundt 5 til 10 millioner mennesker, altså 10 til 20% av det romerske imperiets antatte befolkning. Det har blitt hevdet at Julius Cæsar sin hær alene bragte omtrent 1 millioner slaver tilbake til Roma når han hadde erobret gallerne.

Hvis slavene var heldige, tjente de penger ved å utføre tjenestene sine, og kunne etter hvert kjøpe friheten, så lenge eieren godtok det. Et eksempel er Marcus Venerius Secundio, en slave i Pompeii som kjøpte friheten og etter hvert ble en av de rikeste borgerne i byen.

Reklame: Klikk her for å lytte til lydbøker om slaveriets historie og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 45 dager. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over, med mindre du ønsker å fortsette å lytte til andre bøker.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *