Odyssevs

Odyssevs
Ca. 3 minutters lesetid

Å vende hjem etter ti år med krig er ingen enkel oppgave, som den greske helten og kongen Odyssevs fant ut på egen hånd. I Homers verk Odysseen følger vi den store krigeren på hans lange og strabasiøse reise tilbake til sin kone og rike i Ithaca, og utforsker de mange utfordringene han møtte på veien.

Mens noen var forårsaket av hans egen hybris, var andre et resultat av gudenes vrede. Les videre for å lære mer om denne fascinerende karakteren og hans utrolige historie.

Odyssevs’ lange hjemreise

Odyssevs' lange hjemreise

Odyssevs var kjent for sin kløkt og list, så vel som sin tapperhet og styrke i kamp. Disse egenskapene tjente ham godt under den trojanske krigen, hvor han var med på å lede grekerne til seier ved å bygge den trojanske hesten. Imidlertid førte de også til hans fall ved mange anledninger.

For eksempel ergret han Poseidon (Neptun), havets gud, gjennom sin beslutning om å blinde kyklopen Polyphemus. Som resultat forårsaket Poseidon mange forsinkelser på Odyssevs ‘reise hjem, inkludert et forlis som strandet ham på en øy i årevis.

Odyssevs og sirenene

Odyssevs og sirenene

En annen kjent del av hjemreisen er når han kom i møte med de vakre og syngende sirenene. Til tross for deres skjønnhet, var de farlige vesener som fra før hadde trukket mang en sjømann ned til dypet og drept dem.

Derfor måtte Odyssevs beordre mannskapet sitt til å binde ham fast til masten på skipet, og tette ørene hans med bivoks, slik at sirenenes fortryllende sang ikke skulle lokke ham fortryllende ut i vannet.

Odyssevs dreper frierne

Odyssevs dreper frierne

I tillegg til å kjempe mot gigantiske monstre og sinte guder, måtte Odyssevs også overkomme irriterende friere som kjempet om hånden til hans kone, dronning Penelope. Mens han var borte i krig, hadde disse mennene overtatt Odyssevs’ palass og spiste gjennom lagrene hans med mat og vin.

Da han kom tilbake, forkledde Odyssevs seg som en tigger, og myrdet frierne ved hjelp av sønnen Telemachus. Han var en mesterlig bueskytter, og plukket ned de panikkslagne frierne én etter én inntil han ikke hadde noen piler igjen, før han og sønnen gyvde løs på de, menn mot menn.

Det var først etter denne massakren at han endelig var i stand til å gjenforenes med Penelope og gjenvinne tronen sin på øyen Ithaca.

Odyssevs og Penelope

Når levde Odyssevs?

Det antas at Odyssevs levde omtrent mellom 1200- og 800-tallet f.Kr. Da han vanligvis blir antatt til å være en halvgud eller legendarisk figur fra gammel gresk mytologi, er det ingen nøyaktig oversikt over når han levde, og de nøyaktige datoene for livet hans er fortsatt ukjente.

Naturkatastrofer som vulkanutbruddet på Santorini i 1620-1630 f.Kr. gir imidlertid en tidslinje for historikere; det anslås at Odyssevs levde etter denne hendelsen, og befestet sin plass blant greske helter under den mykenske tidsalder.

Forskere er i stand til å bruke en sammenslåing av likheter og metaforer, arkeologiske bevis og geografiske posisjoner til Ithaca (Odyssevs’ antatte hjemrike) for å få ytterligere innsikt i nøyaktig når han kan ha kommet på scenen, men det er fortsatt noe usikkerhet rundt denne perioden.

Odyssevs’ historie er like fullt et vitnesbyrd om utholdenhetens kraft i møte med motgang. Til tross for utallige utfordringer på reisen hjem, ga han aldri opp håpet om å bli gjenforent med familien. Prøvelsene hans lærer oss også om farene ved hybris og hvordan selv de største heltene ikke er immune mot å gjøre feil.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *