Akilles

Akilles
Ca. 2 minutters lesetid

Akilles, eller Achilles, var en gresk helt som ble ansett som uovervinnelig. Han var sønn av Peleus, kongen av myrmidonerne, og Thetis, en sjønymfe (eller havgudinne). Akilles sin mest bemerkelsesverdige bragd var hans rolle i den trojanske krigen, hvor han drepte Hector, prinsen av Troja.

Selv om han spilte en sentral rolle i den greske seieren, ble Akilles til slutt drept av en pil i hælen, hans eneste svake punkt. I dag husker vi Akilles som et villdyr på slagmarken, men også en tragisk skikkelse som ble hensynsløst styrt av sinne og sorg.

Akilles sin oppvekst

Akilles ble født i Phthia, Hellas og ble oppdratt av sin mor sammen med flere andre udødelige barn. Da Akilles bare var en baby, ble det profetert at han skulle dø ung.

For å forhindre at dette skulle skje, dyppet Thetis sønnen sin i elven Styx, noe som gjorde ham usårbar overalt – bortsett fra hælen hans der hun holdt ham.

Den trojanske krigen

Den trojanske krigen

Etter hvert som Akilles ble eldre, utviklet han seg til en stor kriger, og ble rekruttert av Agamemnon for å kjempe i den trojanske krigen. Under krigen drepte Akilles mange trojanere, inkludert deres største kriger Hektor.

Mens guden Apollo berømmet Akilles for seieren sin, forbannet han ham også, og sa at selv om han ville vinne mange flere kamper, ville han ikke leve til å se alderdommen.

Hvem drepte Achilles?

Som forutsagt døde Achilles ung under den trojanske krigen. Han ble drept av en pil skutt av Paris, som traff ham i hælen hans – det ene stedet hvor han var sårbar.

Etter hans død oppstod det en vill kamp om hvem av grekerne som skulle få æren av å gjenvinne Achilles’ kropp. Å innhente sine fallede frenders kropper var en svært viktig tradisjon i forbindelse med kriger på den tiden, da man måtte hedre de døde med en verdig begravelse.

Trojanerne var derimot like ivrig som grekerne på å ta med seg liket til Achilles, og det oppstod derfor et voldsomt kaos mens alle prøvde å kjempe seg fram i kampens hete.

I spissen for grekerne var kjempen Ajax og kongen Odysseus, som begge var like bestemte på å vinne denne æren.

Til slutt var det Odysseus som gjenvant liket til Achilles, og som sørget for at det ble bragt tilbake til Hellas hvor han fikk en verdig begravelse.

Hvem drepte Achilles?

Historien om Akilles er både inspirerende og tragisk. I århundrer etter at den trojanske krigen fant sted, fortsatte folk å fortelle om Akilles og hans rolle i historien.

Hans eksempel er en påminnelse om at selv store helter er utsatt for menneskelig skrøpelighet. Selv om vi kanskje prøver å unngå det, er døden uunngåelig – men hvordan vi lever livene våre er opp til oss. Takk for at du leste!