Odysseen

Odysseen
Ca. 2 minutters lesetid

Odysseen er et av de to store antikke greske episke diktene som tilskrives Homer. Det er delvis en oppfølger til Iliaden, det andre homeriske eposet. Odysseen er grunnleggende for den moderne vestlige kanon; det er det nest eldste bevarte verket i vestlig litteratur, mens Iliaden er det eldste.

Forskere mener at Odysseen ble komponert nær slutten av det 8. århundre f.Kr., et sted i Ionia, den greske kystregionen i Anatolia. La oss se nærmere på hva dette eposet handler om, og hvilke litterære enheter og grep som er blitt brukt.

Hva handler Odysseen om?

Odysseen handler om den greske helten og hovedfiguren Odyssevs (kjent som Ulysses i romerske myter), og hans lange reise hjem etter å ha vunnet den trojanske krigen. Det tar Odyssevs 10 år å vende hjem etter å ha utholdt mange utfordringer.

Når han kommer hjem, blir han nødt til å motstå fremskritt fra en rekke friere som har overtatt riket hans i hans fravær, og som prøver å tvinge kona Penelope til å gifte seg på nytt. Det skal vise seg å ende svært dårlig for frierne, som alle blir massakrert av Odyssevs og sønnen hans.

Hva handler Odysseen om?

Homer sin metodikk

Homer bruker de fleste av de litterære enhetene knyttet til episk poesi, inkludert påkallelser, kataloger, digresjoner, tilbakeblikk, utvidede likheter og lange taler. Det er også flere scener i mindre skala som involverer guder eller menn.

Når det gjelder forfattingen av Odysseen, mener mange forskere at Homer gjenfortalte en allerede populær historie, fremfor å ha komponert de mange hundre sidene med dikt selv. Det er mulig at han gjenfortalte en århundrer lang muntlig tradisjon om denne heltefiguren som sannsynligvis levde en gang mellom 1200 og 800 f.Kr. Men kanskje lagde han alt selv også. Det får vi nok aldri vite.

Hvis du er en fan av gammel gresk mytologi eller litteratur, er Odysseen en svært fascinerende historie. Visste du også at det var et av favorittverkene til de gamle romerne?

Uansett, når jeg selv begynte å lese boken, var jeg først i tvil om at jeg ville forstå noe som helst – verket er tross alt mer enn 2,700 år gammelt! Etter hvert viste det seg derimot at det var som å lese en helt annen historisk roman, med engasjerende kampscener og et fengende narrativ.

Annonse: Hvis du foretrekker å høre på lydbøker fremfor å lese, har jeg en anbefaling å komme med. Ved å klikke her kan du lytte gratis til Odysseen og få tilgang til 700,000 andre lyd- og ebøker med prøveperioden til BookBeat. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over, med mindre du ønsker å fortsette å lytte til andre bøker.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *