Trojansk hest

trojansk hest
Ca. 1 minutters lesetid

En trojansk hest er i moderne forstand et ondartet dataprogram som opptrer nyttig, men egentlig er skadelig. Historien om hvordan begrepet oppstod forteller om en trehest som ble etterlatt utenfor Trojas porter av greske soldater under den trojanske krigen, og er svært populær i gresk mytologi. Historien har også en nær forbindelse med den mytologiske grunnleggelsen av det gamle Roma.

Grekerne lot som de dro, men gjemte seg deretter inne og åpnet portene for at troppene deres kunne komme inn i Troja. Trojanerne trodde de hadde vunnet og brakte trehesten inn til byen deres som et seierstrofé, men den var fylt med greske soldater som åpnet portene for resten av hæren, satte fyr på Troja, og massakrerte innbyggerne.

Aeneas var en av trojanerne som overlevde denne massakren. Det sies at han flyktet til Italia, og at hans sønn grunnla Alba Longa – byen hvor Romulus og Remus senere skulle bli født, i 771 f.Kr. På denne måten hevdet mange av de gamle romerne at de hadde en direkte forbindelse med de mektige trojanerne, som hadde levd omtrent 500 år tidligere, på 1100-tallet f.Kr.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *