Trojansk hest

trojansk hest
Ca. 1 minutters lesetid

En trojansk hest er i moderne forstand et ondartet dataprogram som opptrer nyttig, men egentlig er skadelig. Historien om hvordan begrepet oppstod forteller om en trehest som ble etterlatt utenfor Trojas porter av greske soldater under den trojanske krigen, og er svært populær i gresk mytologi. Historien har også en nær forbindelse med den mytologiske grunnleggelsen av det gamle Roma.

Grekerne lot som de dro, men gjemte seg deretter inne og åpnet portene for at troppene deres kunne komme inn i Troja. Trojanerne trodde de hadde vunnet og brakte trehesten inn til byen deres som et seierstrofé, men den var fylt med greske soldater som åpnet portene for resten av hæren, satte fyr på Troja, og massakrerte innbyggerne.

Aeneas var en av trojanerne som overlevde denne massakren. Det sies at han flyktet til Italia, og at hans sønn grunnla Alba Longa – byen hvor Romulus og Remus senere skulle bli født, i 771 f.Kr. På denne måten hevdet mange av de gamle romerne at de hadde en direkte forbindelse med de mektige trojanerne, som hadde levd omtrent 500 år tidligere, på 1100-tallet f.Kr.