Ravenna

Ravenna
Ca. 2 minutters lesetid

Ravenna er en vakker by som ligger i Emilia-Romagna-regionen i Italia. Byen har en rik og fascinerende historie som går tilbake mer enn 2000 år. Den har vært okkupert av romere, bysantinere, langobarder og andre gjennom årene, noe som har etterlatt seg en unik blanding av arkitektoniske stiler. Vi skal nå se nærmere på noen av høydepunktene i Ravennas historie.

Romerriket og den bysantinske epoken i Ravenna

Ravenna var en viktig by under romertiden på grunn av sin strategiske posisjon ved Adriaterhavet. Den ble først bosatt i 191 f.Kr. av romerske kolonister, og utviklet seg raskt til et viktig handelssenter.

I 402 e.Kr. ble byen hovedstaden i det vestromerske riket under Honorius, og forble det til 476 e.Kr. da goteren Odoacer avsatte Romulus Augustus og erklærte seg selv som konge av Italia.

Da Ravenna kom ut av denne epoken, ble Ravenna valgt som hovedstad i det bysantinske eksarkatet i Italia fra 584 til 751 e.Kr., da det ble ødelagt av langobardene som invaderte fra Nord-Europa. Eksarkatet førte til en tilstrømning av greske nybyggere som hadde stor innflytelse på Ravennas kultur og arkitektur. Denne perioden huskes for sine kirker og vakre mosaikker som fortsatt eksisterer i dag.

Ravenna i renessansen og moderne tider

I 1275 overgikk Ravenna til pavelig kontroll og ble senere en del av republikken Venezia i 1441. I disse periodene ble det laget mye kunst som fresker, skulpturer og malerier som fortsatt kan sees i dag i enkelte deler av Ravennas gamle bysentrum.

Byen blomstret igjen under renessansen takket være velstående bankfolk som Bernardo Dante som finansierte mange prosjekter, inkludert en ny katedral (1524). Imidlertid avtok det igjen under Napoleons styre til 1814 da det ble en del av det forente Italia etter Napoleons nederlag ved Waterloo.

I dag er Ravenna kjent som et viktig kultursenter på grunn av sine mange kirker, monumenter og museer som tiltrekker seg turister fra hele verden.

Oppsummering

Ravenna er hjem til en utrolig rik historie som strekker seg over to tusen år. Fra Romerriket til i dag, har denne pulserende italienske byen vært vertskap for mange forskjellige kulturer som har satt sitt preg på sin unike blanding av arkitektur og kunst.

Enten du leter etter gamle ruiner eller moderne kunstgallerier, er det noe for enhver smak i Ravenna – hvorfor ikke ta turen?

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *