Rubicon

rubicon
Ca. 2 minutters lesetid

Rubicon-elven er en av de mest kjente elvene i Italia, og regnes som blant de viktigste elvene i det gamle Roma. Rubicon ligger i Nord-Italia, og renner ut i Adriaterhavet. Den er omtrent 90 mil lang. Elven ble oppkalt etter de rødfargede steinene den var laget av, og er også kjent som «Rio de la Plata» eller «Red River.»

Når krysset Cæsar Rubicon?

I 49 f.Kr. krysset Julius Cæsar Rubicon-elven med sin hær, og erklærte derfor på symbolsk vis krig mot Pompeius og Roma. Denne handlingen var ulovlig ettersom han hadde fått en forlengelse for sin periode som konsul og ikke var ment å delta i noen militær aktivitet.

Ved å krysse elven innledet Cæsar dermed en borgerkrig som ville bestemme Romas fremtid og legge grunnlaget for det romerske keiserdømmet. Ved å krysse elven gikk Cæsar stikk imot sine ordre fra senatet om å forbli i Nord-Italia, og marsjerte i stedet til Roma og forsøkte å overta ledelsen av republikken.

Loddet er kastet

Når Julius Cæsar krysset Rubicon, uttalte han berømt «alea iacta est» eller «terningen er kastet,» også oversatt til «loddet er kastet.» I stedet for å snu, proklamerte han denne ikoniske frasen i spissen for tusen romerske tropper som forpliktet seg til å følge ham hvor enn han ledet dem.

Dette valget ville bringe årevis med blodsutgytelse og fullstendig kontroll over nesten alle land som ligger rundt Middelhavet. Som historien har vist oss gang på gang, har disse tre enkle ordene oppnådd udødelighet i vår kultur på grunn av dens betydning som et ikonisk vendepunkt.

Hva betyr det å krysse Rubicon?

Uttrykket «å krysse Rubicon» betyr «ingen vei tilbake.» Å krysse Rubicon er å ta fatt på en betydningsfull forpliktelse uten noen forsikring om suksess eller trygg retur, for å passere et definitivt punkt som ikke kan reverseres.

Selv i dag brukes det å krysse Rubicon som et formspråk for å beskrive en betydningsfull avgjørelse man må ta for å gå videre med noe vesentlig og livsforandrende, spesielt når den avgjørelsen innebærer risiko.