Claudius

Claudius
Ca. 2 minutters lesetid

Keiser Claudius er en av de mindre kjente romerske keiserne. Han ble født i 10 f.Kr. og regjerte fra 41-54 e.Kr. Claudius var en kompleks skikkelse som var med på å forme Romerrikets fremtid; hans gjerninger, både gode og dårlige, spilte en viktig rolle i utviklingen.

I dette innlegget skal vi ta en nærmere titt på hans liv.

Claudius sitt tidlige liv

Claudius ble født inn i en fremtredende familie som hadde nære bånd til den keiserlige husholdningen. Faren hans var en velstående senator og moren hans var i slekt med Julius Caesars familie.

Selv om han nøt mange fordeler som et resultat av sin familiebakgrunn, ble ikke Claudius begunstiget av dem. Som ung led han av fysiske handikap som gjorde at han ble latterliggjort av andre barn; på grunn av denne behandlingen utviklet han en stamming og sjenanse som ville bli med ham hele livet.

Til tross for disse utfordringene klarte Claudius fortsatt å utmerke seg akademisk, og ble godt kjent med mange emner som litteratur, filosofi, retorikk og historie.

Claudius sin vei mot makten

I 37 e.Kr. ble Caligula keiser etter Tiberius’ død. Det antas at Caligula ønsket å eliminere eventuelle potensielle rivaler om makten, så han sendte Claudius i eksil på en øy utenfor kysten av Italia. Men da Caligula ble myrdet i 41 e.Kr. – muligens etter ordre fra medlemmer av Pretorianergarden – returnerte Claudius til Roma hvor han erklærte seg selv som keiser med støtte fra både senatet og folket.

Claudius som keiser

Claudius som keiser

Som keiser vedtok Claudius mange reformer med sikte på å forbedre infrastrukturen i Roma, som å reparere veier og bygge akvedukter, samtidig som han erobret Storbritannia og utvidet territorier i andre deler av Vest-Europa.

Han avskaffet også slaverilover som tillot slaver å tjene sin frihet gjennom hardt arbeid; dette viste seg å være vanskelig for den velstående eliteklassen, men det forbedret livene til mange vanlige borgere i imperiet.

I tillegg til sine politiske reformer oppsøkte Claudius også lærde og tenkere for å få råd om hvordan man best kunne styre Roma; noen bemerkelsesverdige navn inkluderte Seneca og Plinius den eldre, som begge var innflytelsesrike stemmer under hans regjeringstid.

Les mer om livene til de andre romerske keiserne ved å klikke her.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *