Marcus Tullius Cicero

marcus tullius cicero
Ca. 1 minutters lesetid

Marcus Tullius Cicero var en romersk filosof, politiker, advokat, orator og akademiker som levde i det 1. århundre f.Kr. Han er ansett for å være en av de største romerske statsmenn og talere gjennom tidene, og hans enorme mengde arbeid hadde en dyp innflytelse på vestlig filosofi.

Cicero ble født inn i en velstående familie i Roma, og han fikk en omfattende utdannelse. Han ble flytende i gresk og latinsk litteratur, og han studerte retorikk og filosofi under noen av de mest anerkjente lærde på sin tid.

Cicero begynte sin karriere som advokat, men han gikk snart inn i politikken. Han tjente som konsul i 63 f.Kr., og han spilte en sentral rolle i nederlaget til Catilines konspirasjon. Ciceros skarpe taler mot Catilina ga ham et rykte som en mester i retorikk, og han fortsatte med en vellykket politisk karriere.

Imidlertid førte hans motstand mot Julius Cæsar til hans eksil fra Roma, og han ble til slutt myrdet av agenter til Mark Antony. Til tross for sin tragiske slutt, er Marcus Tullius Cicero fortsatt en av de mest ærede skikkelsene i romersk historie.