Romerriket flagg: SPQR, fakta og historie

Romerriket flagg: SPQR, fakta og historie
Ca. 3 minutters lesetid

Romerriket er ofte forbundet med dets ikoniske bilder, inkludert flagget. Mens romerne ikke hadde et moderne flagg slik vi kjenner det i dag, brukte de en rekke symboler og standarder for å representere sin makt og identitet.

I denne artikkelen utforsker vi begrepet om Romerrikets flagg, dets historiske opprinnelse og betydningen av det berømte akronymet “SPQR” som ofte prydet romerske standarder.

Hadde Romerriket et flagg?

Romersk flagg / romersk standard. Hadde Romerriket et flagg?

Nei, Romerriket hadde ikke et flagg i nåtidens forstand. Konseptet om et nasjonalflagg slik vi forstår det i dag var ikke vanlig i antikken. I stedet brukte romerne forskjellige symboler og militære standarder (kjent som “signa” eller “vexilla”) for å identifisere deres legioner, kohorter og militære enheter. Disse standardene inneholdt ofte ørner, symboler på romersk makt og autoritet (slik som laurbærkransen på denne artikkelens hovedbilde), samt andre unike emblemer assosiert med spesifikke legioner.

Hva var det opprinnelige flagget til Romerriket?

Romersk legion og romersk militærstandard. Hva var det opprinnelige flagget til Romerriket?

Romerriket hadde ikke et originalt “flagg” så å si, men deres standarder eller bannere besto av høye stolper toppet med forskjellige symboler, spesielt den romerske ørnen (aquila), som symboliserte Romerrikets makt og herredømme. En inskripsjon med navn på de forskjellige legionene og et bilde som symboliserte dem var også vanlig. Hver legion hadde sitt eget unike sett med symboler og standarder som ble båret inn i kamp og fungerte som et samlingspunkt for soldatene. Det var en stor vanære å miste disse på slagmarken. 

Romersk ørn. Hvilket flagg brukte de i Romerriket?

Hva betyr SPQR på det romerske flagget?

Forkortelsen “SPQR” på det romerske flagget står for “Senatus Populusque Romanus”, som oversettes til “Senatet og det romerske folk” på norsk. Denne frasen var en representasjon av den romerske statens kollektive identitet og autoritet, og er et av de mest kjente og varige symbolene knyttet til den romerske republikken og imperiet.

SPQR flagg. Hva betyr SPQR på det romerske flagget?

“SPQR” ble også fremtredende omtalt i forskjellige inskripsjoner, monumenter og offisielle dokumenter i hele Romerrikets territorier, og brukes fortsatt i noen former i dag.

Avslutningsvis hadde ikke Romerriket et konvensjonelt flagg, men det var avhengig av militære standarder med forskjellige symboler, spesielt den romerske ørnen. Akronymet “SPQR” representerte den romerske statens autoritet og enhet og var et kraftig symbol som varte i hele den romerske republikken og imperiet. Selv om Romerriket kan ha manglet et moderne flagg, forblir dets innflytelse på verdens historie og kultur vesentlig, og arven etter “SPQR” fortsetter å fengsle og inspirere folk den dag i dag.

Til info: Hvis du vil bruke det fremhevede bildet jeg laget av romerrikets flagg gratis (det som ligger øverst i artikkelen), uten å risikere brudd på opphavsretten, kontakt meg gjennom skjemaet nedenfor, så lar jeg deg vite hvordan det gjøres.

Sitér denne artikkelen: F. Osen. “Romerriket flagg: SPQR, fakta og historie.” Romerriket.no. Hentet fra: https://romerriket.no/romerriket-flagg/ (Lastet ned: Lesedato).

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *