Guden Mars: Romersk gud for krig og jordbruk

Guden Mars
Ca. 2 minutters lesetid

En av de mest populære figurene i romersk mytologi er guden Mars. Mars er sønn av Jupiter og Juno, og har blitt hedret i romersk kultur gjennom århundrene. Selv om han først og fremst tilskrives krigføring, er han også kjent som jordbrukets gud, og er kjent for å ha blitt tilbedt primært av både det romerske militæret og bøndene i landet for sine krefter som beskytter.

Festivaler dedikert til ham ble faktisk også feiret i mars måned, som bærer navnet hans, og i oktober måned, som antas å være perioden preget av begynnelsen og avslutningen av militære kampanjer og aktiviteter landbruket i regionen på den tiden.

Gresk motstykke til guden Mars

Selv om guden Mars er den som blir tilbedt i romersk mytologi, har han en gresk motpart, Ares, som er kjent for å ha negativ symbolikk og bildebruk knyttet til seg, og det er grunnen til at Ares var gjenstand for hån under det greske trossystemet.

Mars ble derimot sett på som beskytteren av det romerske folket og nasjonen Roma, og det er derfor han regnes som en helt. Selv om guden Mars totalt sett blir sett i et positivt lys, er det noen versjoner der han skildres for sin ville natur. Denne forbindelsen ble forårsaket av Mars sitt forhold til skogen.

Templet til Mars Ultor

Et av de gamle og viktige templene til guden Mars ligger på Campus Martius, kjent som et romersk militært treningsområde. Dette tempelet er kjent for å ha blitt dedikert til Mars av den legendariske kongen Numa Pompilius. Men selv om det bare var to tidlige templer dedikert til Mars, ga keiser Augustus ham større betydning og økte omfanget av kulten hans.

Under Augustus ble Mars kjent som Mars Ultor eller Mars “Hevneren,” og ble Julius Cæsars private verge og hevner etter hans død i 44 f.Kr. Denne tolkningen gjorde kulten hans enda mer betydningsfull i det romerske militæret, noen ganger til og med viktigere enn Jupiter gud av torden og lyn.

Guden Mars var også jordbruksgud

I tillegg til å være krigsgud var Mars også kjent som jordbruksgud. Han hadde makten til å skape forhold som tillot avlinger å vokse og trives, og avverget naturkrefter som ellers kunne forårsake skade på avlinger eller jordområder, og dermed hindre matproduksjonen. Disse evnene førte til konklusjonen at virilitet og dyd var blant hans karakteristiske trekk.

Guden Mars er også en fremtredende skikkelse i romersk mytologi som faren til Romulus og Remus, de legendariske grunnleggerne av Roma. Er ikke det en god begynnelse til en opprinnelseshistorie, så vet ikke jeg hva som er det!

Historiene om Mars er mange, men forskjellige beretninger fremhever forskjellige egenskaper og genealogiske fakta om denne romerske guddommen. Men selv om noen detaljer kan variere i ulike gjenfortellinger, er den felles faktoren fortsatt at guden Mars var og fortsatt er allment æret som beskytter av Roma.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *