Guden Pluto: Hersker over underverdenen

Guden Pluto: Hersker over underverdenen
Ca. 5 minutters lesetid Blant romerske guder styrte guden Pluto det underjordiske riket. I denne artikkelen utforsker vi hva vi vet om denne fascinerende guddommen, avdekker hans opprinnelse, diskuterer hans forskjellige roller, og fremhever hvorfor han har forblitt en integrert del av menneskelig kultur. Les videre for å lære mer om denne gåtefulle karakteren og bli inspirert til å oppdage mer mytologisk folklore!

Hvem er guden Pluto?

De gamle romerne trodde på et pantheon av guder og gudinner, hver med sine egne unike krefter og domene. Blant disse gudene var guden Pluto de dødes hersker i underverdenen. Mens det moderne samfunnet kan se på ham som bare enda en karakter i mytologiske historier, var han for romerne en mektig skikkelse, verdig tilbedelse og ærbødighet. Plutos opprinnelse kan spores tilbake til gammel gresk mytologi, hvor han ble kjent som Hades. I både gresk og romersk mytologi var Pluto/Hades broren til Zevs/Jupiter og Poseidon/Neptun. Etter at de tre brødrene delte verden mellom seg, ble Pluto hersker over underverdenen mens brødrene hans hersket over himmelen og havet. Til tross for å være assosiert med døden og livet etter døden ble ikke Pluto alltid fremstilt som en negativ figur. Faktisk ble han også æret for sin kontroll over rikdom. Denne dualiteten i rollene hans gjorde ham til en kompleks og mystisk guddom, ofte avbildet med symboler på både død, som et septer eller hodeskalle, og rikdom, som et overflodshorn eller juveler.

Mytologien bak guden Pluto

Mytologien rundt guden Pluto er høyst variert, med forskjellige versjoner av historien hans som blir fortalt gjennom historien. I romersk mytologi sies det at han ble født av guden Saturn og gudinnen Ops. Da han ble voksen styrtet han faren og tok kontroll over underverdenen. I gresk mytologi var Hades kjent som en dyster og fryktet skikkelse, som styrte over de døde og straffet de som var ulydige mot ham. Imidlertid er det også historier som fremstiller ham som en mer sympatisk karakter, for eksempel hans rolle i bortføringen av Persefone, datter av Zevs.

Rollen til guden Pluto i antikkens romerske kultur

Guden Pluto, også kjent som Dis Pater i det gamle Roma, var en viktig skikkelse i romersk kultur og religion. Som underverdenens gud hadde han en betydelig rolle i troen og ritualene rundt døden og livet etter døden. En av de mest fremtredende aspektene ved Plutos rolle var hans tilknytning til rikdom og jordlig rikdom. I det romerske samfunnet var jordbruk og handel avgjørende for å overleve, og Pluto ble sett på som kilden til overflod og velstand. Som sådan ble han ofte avbildet med symboler på rikdom, som juveler eller et overflodshorn, og ble tilbedt av de som søkte materiell suksess. Plutos rolle i etterlivet spilte også en betydelig rolle i romersk kultur. Romerne trodde at etter døden ville ens sjel bli dømt og sendt til enten underverdenen eller gudenes rike. Som hersker over underverdenen var Pluto ansvarlig for å føre tilsyn med denne dommen og bestemme ens skjebne i etterlivet.

Hvordan Pluto ble representert i kunst

Plutos skildring i kunst og andre visuelle medier gjenspeiler kompleksiteten til karakteren hans. I gamle romerske skulpturer og malerier ble han ofte fremstilt som en streng figur med skjegg, som holdt et septer eller stav i den ene hånden og et overflodshorn i den andre. Hans tilknytning til rikdom er tydelig i disse skildringene, så vel som symboler som mynter, juveler og en vogn trukket av fire kullsvarte hester. Noen kunstverk inkluderer også hans fyrstlige hustru, gudinnen Proserpina, som representerer våren og vekster.

Symboler knyttet til guden Pluto

Pluto, guden for underverdenen og rikdommen, var en kompleks skikkelse i gammel romersk mytologi. Som sådan ble han ofte avbildet med forskjellige symboler som representerte forskjellige aspekter av hans karakter og rolle i samfunnet. Et av de vanligste symbolene knyttet til guden Pluto er septeret eller staven. Dette symboliserer hans makt og kontroll over underverdenen, så vel som hans rolle i å dømme sjeler etter døden.

Forholdet mellom Pluto og Hades i gresk mytologi

Forholdet mellom Pluto og Hades i gresk mytologi er fascinerende, siden begge gudene deler mange likheter. Faktisk anses de ofte for å være den samme guddommen med forskjellige navn i romersk og gresk mytologi. En av hovedforskjellene mellom Pluto og Hades er deres fremstilling i litteratur og kunst. Mens Hades typisk er avbildet som en mørk, dyster skikkelse som hersker over de døde i gresk mytologi, blir Pluto ofte fremstilt som en mer kompleks karakter med flere roller i romersk mytologi.

Guden Pluto FAQ

Hvordan ble Pluto kjent som underverdenens gud i romersk mytologi?

I romersk mytologi ble Pluto antatt å ha styrtet sin far, guden Saturn, og tatt kontroll over underverdenen. Slik ble han assosiert med døden og livet etter døden.

Hadde guden Pluto noen positive sider i romersk kultur?

Ja, bortsett fra sin rolle som de dødes hersker, ble Pluto også æret for sin kontroll over rikdom og rikdom fra jorden. Dette gjorde ham til en ettertraktet guddom for de som søker materiell suksess.

Finnes det noen skildringer av Pluto og Hades sammen i kunst eller litteratur?

Ja, i noen versjoner av historien om Persefones bortføring er både Pluto og Hades involvert. Imidlertid blir de typisk fremstilt som separate enheter med sine egne distinkte roller og personligheter. Så, enten du tror på eksistensen av guder eller ikke, vil historien om guden Pluto fortsette å inspirere i århundrer fremover. Jeg håper denne artikkelen har vekket din interesse for denne fengslende guddommenn, og oppfordrer deg til å utforske mer mytologisk folklore!

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *