Konstantin (kristendom, Konstantinopel, og mer)

Konstantin
Ca. 2 minutters lesetid

I 306 e.Kr., i en alder av bare 28 år, ble Konstantin den store utropt til keiser av det vestromerske riket av troppene sine ved Milvian Bridge. Han fortsatte å regjere i ytterligere 32 år, til sin død i 337. Under hans regjeringstid gjorde Konstantin mange endringer som hadde en dyp og varig innvirkning på både Romerriket og verden utenfor. Her er bare noen av måtene Konstantin forandret verden på.

1. Konstantin endret hovedstaden i Romerriket fra Roma til Konstantinopel

I 330 e.Kr. flyttet Konstantin hovedstaden i Romerriket fra Roma til Bysants, en by som ligger i dagens Tyrkia. Han omdøpte byen til Konstantinopel etter seg selv, og den ble snart en av de største og mest velstående byene i verden. Konstantinopel forble hovedstaden i det østlige romerske riket (også kjent som det bysantinske riket) i mer enn 1000 år, til det falt til osmanske tyrkiske inntrengere i 1453.

2. Konstantin den store gjorde kristendommen til Romerrikets offisielle religion

Konstantin den store var i utgangspunktet ikke kristen selv, men han erkjente at kristendommen vokste i popularitet i hele imperiet. I 313 utstedte han et edikt (et dekret utstedt av en hersker) kalt Milanoediktet, som ga religiøs toleranse til alle trosretninger i imperiet, inkludert kristendommen. Så, i 380, gjorde keiser Theodosius I kristendommen til den offisielle religionen i Roma. Dette hadde en enorm innvirkning på både Roma og kristendommen selv; under Theodosius’ styre begynte kristne å overgå hedningene (de som tilbad flere guder) i imperiet.

kristendommen

3. Konstantin sammenkalte og presiderte over det første konsilet i Nikea

I 325 e.Kr. ledet Konstantin en av de viktigste begivenhetene i kristen historie: Det første konsilet i Nikea. Dette rådet ble kalt inn for å løse noen store uenigheter innen kristendommen om slike ting som Kristi guddommelighet og når påsken skulle feires. Det resulterte i to svært viktige dokumenter: Den nikenske trosbekjennelse, som fortsatt resiteres av kristne i dag, og en påsketabell som brukes til å beregne når påsken faller hvert år.

Konklusjon

Konstantin var en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i verdenshistorien. Gjennom sine handlinger forandret han både Roma og kristendommen for alltid. Han etterlot seg en varig arv som fortsatt kan sees og føles i dag; mer enn 1600 år etter hans død merkes virkningen hans fortsatt rundt om i verden.