Konstantinopel (Konstantin, fall, vikinger, og mer)

Konstantinopel (Konstantin, fall, vikinger, og mer)
Ca. 3 minutters lesetid

Konstantinopel var hovedstaden i romerriket, senere kun østromerriket. Det var også kjent som Bysants. Byen ble grunnlagt av den romerske keiseren Konstantin I i 330 e.Kr., og varte i mer enn 1000 år, før den ble erobret av det osmanske riket i 1453 e.Kr.

Konstantin: Konstantinopel sin grunnlegger

Konstantin: Konstantinopel sin grunnlegger

I 324 e.Kr. fikk Konstantin I en visjon der han så et skilt med de greske ordene «Byzas» og «eis tin polin» (som betyr «til Bysants»). Han tok dette som en indikasjon fra Gud om å gjenoppbygge en gammel gresk by kalt Byzantium på det stedet. I 330 e.Kr. beordret han troppene sine til å bygge den nye byen på det stedet og omdøpte det til Konstantinopel.

Konstantin valgte dette stedet fordi det lå sentralt i imperiet og hadde tilgang til både Europa og Asia. Byen ble raskt et viktig senter for handel og kultur.

Konstantinopel var også hjemsted for mange av imperiets viktigste religiøse steder, inkludert Hagia Sophia og Church of the Holy Apostles. På grunn av sin strategiske beliggenhet og rike historie, ble Konstantinopel ofte referert til som «det nye Roma».

Det var her det østlige romerriket skulle fortsette i nesten 1000 år, etter vestromerrikets fall i 476 e.Kr.

Konstantinopels fall

Konstantinopels fall

Konstantinopels fall var et vendepunkt i historien. Det markerte slutten på det bysantinske riket og begynnelsen på det osmanske riket. I århundrer hadde Konstantinopel vært en viktig strategisk by, som sto i krysset mellom Europa og Asia. Men i 1453 falt den til de osmanske tyrkerne etter en lang beleiring, da byens ikoniske murer og ruvende bygninger ikke kunne holde inntrengerne ute. 

Hva skjedde med Konstantinopel?

Hva skjedde med Konstantinopel?

I 1453 falt Konstantinopel altså til det osmanske riket. Osmanerne var i stand til å bryte byens forsvar takket være deres bruk av kanoner. Byen fortsatte å tjene som hovedstaden i det osmanske riket til 1867 da den ble flyttet til Ankara.

Hvorfor er Konstantinopels fall viktig?

Konstantinopels fall er viktig, blant annet fordi det markerte slutten på det bysantinske riket og åpnet Middelhavet for ottomansk kontroll. Hendelsen hadde også en betydelig innvirkning på europeisk politikk og kultur. Byen hadde vært et viktig sentrum for handel og læring, og dens fall førte til en tilstrømning av lærde og kunstnere fra øst

Denne eksponeringen for nye ideer og kulturer bidro til å anspore renessansen, som ville forvandle Europa i de kommende århundrene.

Hva heter byen Konstantinopel i dag?

Hva heter byen Konstantinopel i dag?

Konstantinopel ble senere kjent som Istanbul, som byen fortsatt heter i dag. Istanbul er en livlig by, og hjem til mer enn 15 millioner mennesker. Selv om dagene som en keiserlig hovedstad for lengst er forbi, gjør dens rike historie og unike beliggenhet den til en meget fascinerende by.

Når ble Konstantinopel til Istanbul?

Når ottomanerne hadde erobret Konstantinopel i 1453, ble byen omdøpt til Istanbul, og gjort til den nye hovedstaden i det osmanske riket. Under ottomansk styre blomstret Istanbul som et sentrum for handel og kultur. I dag er det den største byen i Tyrkia og en av de mest populære turistdestinasjonene i verden. 

Hva var vikingenes navn på Konstantinopel?

Hva var vikingenes navn på Konstantinopel?

Når vikingene beleiret Konstantinopel i 860, ble de så imponert over det de så at de ga navnet Miklagard til byen, som betyr «stor by» på norrønt. Miklagard var dermed også hva vikingene kalte det vi nå kjenner som Istanbul. Så neste gang du er i Istanbul, husk at du virkelig trår i vikingenes fotspor!

Konklusjon

Konstantinopel var en gang en av de viktigste byene i verden. Den fungerte som hovedstaden i det østlige romerriket i århundrer. Dessverre må alle ting ta slutt. I 1453 falt Konstantinopel til de osmanske tyrkerne – en hendelse som har blitt dramatisert i miniserien Rise of Empires: Ottoman.