Romerske provinser

Romerske provinser
Ca. 3 minutters lesetid

Romerriket var ekspansivt og mektig, og hersket over en stor del av den kjente verden i sin storhetstid. For å gjøre ledelsen av dette enorme imperiet mer håndterlig, ble det delt inn i romerske provinser som ble overvåket av en utnevnt guvernør.

Dette systemet gjorde det mulig for det romerske styret å utvide seg lenger ettersom det betydde at Roma ikke trengte å forplikte ressurser for å opprettholde orden.

Hver provins hadde sine egne lover, skatter og skikker som ofte ble tilpasset den lokale kulturen, men håndhevet under romersk myndighet.

Provinsene tillot også større kommunikasjon mellom innbyggerne og Roma ettersom provinsledere ble forventet å rapportere om utviklingen i deres område, for eksempel opprør eller avlingsproduksjon.

På denne måten ble disse områdene de facto utvidelser av selve Roma der læren om romersk regjering og verdier kunne spre seg utover bymurene.

Liste over romerske provinser

Følgende er en liste over noen av de mest kjente romerske provinser.

1. Britannia

Britannia var en romersk provins som omfattet øya Storbritannia. Provinsen ble opprinnelig opprettet i 43 e.Kr. av keiser Claudius etter at den romerske hæren invaderte Storbritannia. Provinsen ble etter hvert delt inn i flere mindre provinser, og hovedstaden var opprinnelig lokalisert ved Camulodunum (dagens Colchester).

2. Gallia

Gallia var en romersk provins som omfattet regionen i dagens Frankrike, Belgia, Luxembourg og deler av Sveits og Tyskland. Provinsen ble opprinnelig opprettet i 58 f.Kr. av Julius Caesar etter hans erobring av regionen. Hovedstaden i provinsen lå opprinnelig i Lugdunum (dagens Lyon), men den ble senere flyttet til Paris.

3. Hispania

Hispania var en romersk provins som omfattet den iberiske halvøy (dagens Spania og Portugal). Provinsen ble opprinnelig opprettet i 19 f.Kr. av Augustus etter seieren over det siste gjenværende uavhengige iberiske riket, som hadde blitt alliert med Romas rival Pompeius. Hovedstaden i Hispania lå opprinnelig i Corduba (dagens Cordoba), men ble senere flyttet til Toledo.

4. Lusitania

Lusitania var en romersk provins som omfattet dagens Portugal og deler av det vestlige Spania. Provinsen ble opprinnelig opprettet i 27 f.Kr. av Augustus etter seieren over det siste gjenværende uavhengige iberiske riket, som hadde blitt alliert med Romas rival Pompeius. Hovedstaden i Lusitania lå opprinnelig i Corduba (dagens Cordoba), men flyttet senere til Emerita Augusta (dagens Merida).

5. Makedonia

Makedonia var en romersk provins i Nord-Hellas. Provinsen ble opprinnelig opprettet i 146 f.Kr. av Lucius Cornelius Sulla etter hans seier over Mithridates VI av Pontus i den tredje Mithridatiske krigen. Hovedstaden i Makedonia lå opprinnelig i Amfipolis, men flyttet senere til Thessalonica.

6. Mauretania

Mauretania var en romersk provins som omfattet dagens Marokko og Algerie. Provinsen ble opprinnelig opprettet i 25 f.Kr. av Augustus etter hans seier over Juba II, kongen av Numidia (en alliert av Romas rival Pompeius). Hovedstaden i Mauretania lå opprinnelig i Caesarea (dagens Cherchell), men flyttet senere til Iol Caesarea (dagens Chlef).

7. Syria

Syria var en romersk provins som omfattet dagens Syria, Libanon, Israel, Jordan og en del av Tyrkia. Provinsen ble opprinnelig opprettet i 64 f.Kr. av Pompeius etter hans seier over Mithridates VI av Pontus i den tredje Mithridatiske krigen. Syrias hovedstad var opprinnelig lokalisert i Antiokia, men flyttet senere til Damaskus.

Andre provinser inkluderer Achaea, Aegyptus, Africa, Bitynia, Dakia, Dalmatia, Galatia, Germania Inferior, Germania Superior, Hellas, Helvetia, Illyricum, Judea, Noricum, Numidia, Paflagonia, Pannonia, Sicilia, Trakia, og flere.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *