Troja

troja
Ca. 1 minutters lesetid

Troja er en gammel by i Anatolia, og dets innbyggere, trojanerne, ble sett på som en av de mektigste og mest innflytelsesrike folkeslagene i den tiden. Legenden sier at denne byen ble angrepet av en gresk hær ledet av Agamemnon, noe som førte til den trojanske krigen. Alt dette skal ha funnet sted i det 12. århundre f.Kr.

Krigen ble utkjempet i 10 år og endte med ødeleggelsen av Troja og dets innbyggere, etter at kløktige Odysseus hadde kommet på en plan. Den innebar å lure de beste krigerne inn i byen – forbi de ugjennomtrengelige murene – ved å tilby innbyggerne en “gave” i form av en diger trehest, som senere ble kalt den trojanske hesten.

Lite visste de stakkars trojanerne at hesten rommet 40 av fiendens dyktigste soldater, inkludert Odysseus, som stormet ut av dets buk om natten, når de berusede trojanerne trodde de hadde vunnet krigen.

En av skikkelsene fra denne krigen er Aeneas, sønn av en trojansk prins og gudinnen Afrodite, som rømmer når fienden erobrer byen. Han var en viktig karakter i Iliaden, der han er avbildet som en intelligent leder som fungerer som en mellommann mellom gudene og menneskene. I Vergils Aeneid blir Aeneas fremvist som en from helt som er veldig fast bestemt på å oppfylle sin skjebne om å grunnlegge Roma.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *