Troja

troja
Ca. 1 minutters lesetid

Troja er en gammel by i Anatolia, og dets innbyggere, trojanerne, ble sett på som en av de mektigste og mest innflytelsesrike folkeslagene i den tiden. Legenden sier at denne byen ble angrepet av en gresk hær ledet av Agamemnon, noe som førte til den trojanske krigen. Alt dette skal ha funnet sted i det 12. århundre f.Kr.

Krigen ble utkjempet i 10 år og endte med ødeleggelsen av Troja og dets innbyggere, etter at kløktige Odysseus hadde kommet på en plan. Den innebar å lure de beste krigerne inn i byen – forbi de ugjennomtrengelige murene – ved å tilby innbyggerne en “gave” i form av en diger trehest, som senere ble kalt den trojanske hesten.

Lite visste de stakkars trojanerne at hesten rommet 40 av fiendens dyktigste soldater, inkludert Odysseus, som stormet ut av dets buk om natten, når de berusede trojanerne trodde de hadde vunnet krigen.

En av skikkelsene fra denne krigen er Aeneas, sønn av en trojansk prins og gudinnen Afrodite, som rømmer når fienden erobrer byen. Han var en viktig karakter i Iliaden, der han er avbildet som en intelligent leder som fungerer som en mellommann mellom gudene og menneskene. I Vergils Aeneid blir Aeneas fremvist som en from helt som er veldig fast bestemt på å oppfylle sin skjebne om å grunnlegge Roma.