Iliaden

Iliaden
Ca. 4 minutters lesetid

Iliaden er et episk dikt som forteller historien om en ti år lang beleiringen av Troja. Beleiringen blir utført av en koalisjon greske stater, og følger kampene og intrigene mellom kongehusene i Troja og Mykene.

Selv om historien bare dekker noen få uker i krigens siste år, fanger den opp all tragedien og heltemotet knyttet til denne legendariske konflikten.

Hva handler Iliaden om?

Hva handler iliaden om?

Her er en kort oppsummering av Iliadens handling: Diktet begynner med en påkallelse til Musen (en av 9 romerske gudinner) og en redegjørelse for årsaken til den trojanske krigen: Paris av Troja bortfører Helen, kona til Menelaos av Sparta.

Bok 2 åpner med et krigsråd der Agamemnon, øverstkommanderende for grekerne, overilet fornærmer Akilles, deres største kriger. Som svar trekker Akilles seg fra kampene (bok 3–16), noe som, ifølge profetien, gjør det umulig for grekerne å erobre Troja.

Bekymret over hvordan Akilles sitt fravær påvirker kampmoralen, utkler hans nærmeste venn Patroclus seg som ham i kamp, ​​men blir drept av Hector (bok 16).

Akilles hevner Patroclus sin død ved å drepe Hector (bok 22), og vanhelliger kroppen hans ved å dra den bak hestestridsvognen sin rundt Trojas murer. Dette er en særdeles horribel handling, da den mest grunnleggende uskrevne regelen i krig er at de etterlatte skal få gi sine avdøde en verdig begravelse.

Til slutt, gjennom Zevs sin intervensjon og med Athenas hjelp, samtykker Akilles til å returnere Hectors lik til Priamos for begravelse (bok 24). Iliaden avsluttes med en begravelsessalme til ære for Akilles, som selv ble drept i kamp av Paris, like etter Hectors død.

Hvem skrev eposet Iliaden?

Hvem skrev eposet Iliaden?

Ifølge legenden var det den blinde skalden Homer som skrev eposet Iliaden. Det sies at han hadde blitt velsignet med guddommelig inspirasjon som han kalte frem i løpet av sine mange år på reise rundt i den kjente verden, og kom seg helt til Italia og Sicilia. Udner reisen samlet han historier som la grunnlaget for en episk fortelling som formet vestlig sivilisasjon i århundrer fremover.

Gitt de mange hundre sidene med tekst han skal ha komponert, er det derimot mye som tyder på at det kan ha vært flere skalder som har bidratt til prosessen. Det har muligens foregått gjennom en langstrakt muntlig tradisjon, hvor historien har blitt utviklet og utvidet gjennom flere generasjoner.

Uansett trakk forfatteren eller forfatterne fra eldgamle muntlige tradisjoner, og gjenskapte krangler mellom guder og gudinner, samtidig som at de forholdt seg til historien om den trojanske krigen. Iliaden er derfor den viktigste kilden vi har om denne krigen.

Når ble Iliaden skrevet?

Det antas at Iliaden ble skrevet rundt 700-tallet f.Kr., under blomstringen av den antikke greske sivilisasjonen. Mens historikere diskuterer ulike aspekter angående når Iliaden ble skrevet, er det stor sammenslutning om at det er fornuftig å tilskrive komposisjonen denne tidsperioden.

Hva betyr Iliaden?

Hva betyr Iliaden?

‘Iliaden’ kan ha flere betydninger. Homerus kan ha valgt navnet på grunn av dets opprinnelse i gammelgresk, som betyr ‘dikt om Ilium’, som var et annet navn for byen Troja.

Imidlertid gjenspeiler dens moderne definisjon diktets narrativ – en serie elendigheter eller katastrofale hendelser som sentrale karakterer har vært utsatt for.

Konseptet om en Iliade har blitt brukt gjennom historien som en måte å beskrive situasjoner som involverer betydelig uro og angst, og hentyder tilbake til dette eldgamle verket, og formidler dermed enorm tragedie gjennom litterær referanse.

Konklusjon

Iliaden er et av Homers to store episke dikt og forteller historien om en ti år lang beleiring av Troja. Historien følger kampene og intrigene mellom to kongehus under denne legendariske konflikten. Med sitt fokus på tragedie og heltemot regnes Iliaden som et av litteraturens største verk.

Annonse: Jeg hadde selv gleden av å lese denne boken mens jeg var på ferie i Lemnos, en øy som ligger i Hellas, og som faktisk nevnes i Iliaden. Det er noe helt spesielt ved å lære om et land sin historie mens man er der.

Enten du skal til Hellas eller ikke i den nærmeste fremtid, kan du nå nyte lydboken av Iliaden på norsk. Lytt gratis med BookBeat sin prøveperiode ved å klikke her. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over, med mindre du ønsker å fortsette å lytte til andre bøker.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *