Miklagard

miklagard
Ca. 1 minutters lesetid

Miklagard var navnet som ble gitt til Bysants av vikingene, og det ble raskt et viktig stoppested for norrøne handelsmenn. Byen het senere Konstantinopel, og i dag Istanbul.

Miklagard, eller Miklagarðr, som ligger ved krysset mellom to store handelsruter, var hjemmet til et stort samfunn av vikinger som tjenestegjorde i Væringergarden (engelsk: the Varangian Guard), keiserens livvakt. Man kalte disse vikingene for væring.

Selv om de ble ansett som utenforstående, assimilerte vikingene seg raskt i det bysantinske samfunnet, giftet seg inn i adelige familier og steg opp til høye stillinger i regjeringen. Over tid minket derimot antallet, og på 1200-tallet var de siste av bysantinerne med vikingforfedre utdødd.

Arven deres lever imidlertid videre i de mange stedsnavnene de etterlot seg, for eksempel Moskva, som er avledet fra det gammelnorske ordet for “markedsplass.” I dag huskes Miklagard som en by der øst møtte vest, og dens unike historie fortsetter å fascinere både lærde og lekfolk.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *