Væring (vikingene som var den østromerske keiserens livvakt)

væring
Ca. 2 minutters lesetid

På slutten av 700-tallet e.Kr. begynte en ny gruppe leiesoldater fra Skandinavia å gjøre sin tilstedeværelse kjent i det bysantinske riket. Disse mennene, kjent som væringer, ble raskt fremtredende på grunn av deres dyktighet i kamp og deres vilje til å kjempe for alle som kunne betale dem. Historien til væringene er meget interessant, fra deres ydmyke begynnelse som leiesoldater til deres status som keiserens personlige livvakt av elitekrigere.

Væringene ble først fremtredende på slutten av 700-tallet e.Kr., da de begynte å leie seg ut som leiesoldater til forskjellige herskere i det bysantinske riket. Væringene var nordboere, og de fikk raskt et rykte for å være heftige og effektive krigere. I tillegg til deres kampdyktighet var væringene også eksperter på maritime reiser og handel, noe som gjorde dem til verdifulle allierte for enhver hersker som ønsket å kontrollere havene rundt Bysants, også kjent som Konstantinopel.

Etter hvert som væringene ble mer fremtredende, begynte de å ta på seg viktigere roller i det bysantinske riket. I 988 e.Kr. hyret keiser Basil II en gruppe væringer for å hjelpe ham med å slå ned et opprør i Bulgaria. Væringene var så vellykkede at Basil II ga dem tittelen “Imperial Guard.” Fra da av tjente væringene som de personlige livvaktene til de bysantinske keiserne, og de spilte en nøkkelrolle i å forsvare Konstantinopel fra fiendens angrep.

I 1066 e.Kr. hyret keiser Konstantin X Doukas en gruppe væringer for å hjelpe ham med å kjempe mot Seljuk-tyrkerne. Væringene var nok en gang vellykkede, og de vant en avgjørende seier mot Seljuks i slaget ved Manzikert. Denne seieren styrket deres rykte som en av de mest elite kampstyrkene i Bysants.

Væringene var altså en elitegruppe av nordboere som tjente som leiesoldater og livvakter for de bysantinske keiserne. De var kjent for sin dyktighet i kamp og sin maritime ekspertise, og de spilte en nøkkelrolle i å forsvare Konstantinopel fra fiendtlige angrep. Væringene er bare ett eksempel på de mange utenlandske leiesoldatene som utgjorde den keiserlige garde i Bysants.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *