Brutus

Brutus
Ca. 3 minutters lesetid

Marcus Junius Brutus var en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i Romerriket. Han er mest kjent for sin rolle i attentatet mot Julius Cæsar, en handling som bidro til slutten av den romerske republikken og innledet en ny æra med imperialistisk styre.

Men hvem var Brutus? Hva motiverte ham til å spille en så kritisk rolle i et av historiens mest sentrale øyeblikk? I dette innlegget vil vi utforske livet og tidene til denne gåtefulle figuren.

Brutus’ tidlige liv og karriere

Lite er kjent om Brutus’ tidlige liv, men det antas at han ble født rundt 85 f.Kr. til en adelig familie i Roma. Faren hans, også kalt Marcus Junius Brutus, hadde tjent som konsul under Sulla under den første borgerkrigen mellom Marius og Sulla.

Til tross for farens død da Brutus bare var 8 år gammel, sørget moren for at han fikk en utmerket utdannelse fra noen av Romas mest anerkjente lærere. Han fortsatte med å bli en dyktig taler, advokat og statsmann, og ble kjent for sin interesse for filosofi.

Brutus’ engasjement i politiske kamper

I 49 f.Kr. slo Brutus seg sammen med Pompeius og Cicero mot Julius Cæsar. Denne alliansen falt imidlertid snart fra hverandre etter at Cæsar beseiret Pompeius ved Pharsalus i 48 f.Kr. Brutus ble deretter benådet av Cæsar, til tross for at han kjempet mot ham i slaget.

Denne freden ville imidlertid ikke vare lenge; kort tid etter gikk Brutus sammen med Cassius Longinus i en konspirasjon for å myrde Julius Cæsar den 15. mars 44 f.Kr. – en handling som ville komme til å bli kjent som “Ides Of March,” eller idus i mars.

Brutus' engasjement i politiske kamper

Hva skjedde med Brutus?

Etter Cæsars død ble Brutus involvert i nok en borgerkrig mot Mark Antony og Octavian (senere Augustus). Han led til slutt nederlag ved Philippi i 42 f.Kr., hvorpå han begikk selvmord sammen med Cassius Longinus i stedet for å bli tatt til fange av Antonys styrker.

Hva sa Cæsar til Brutus?

Brutus’ død ville markere en slutt på både Romas republikk så vel som hans egen arv som en av dens største tragiske helter – en arv som har blitt udødeliggjort gjennom litteratur som Shakespeares Julius Caesar, hvor Cæsar sa til Brutus “Et tu Brute?” (Også du, Brutus?).

Hva betyr Brutus?

Brutus betyr besluttsomhet i jakten på frihet eller sannhet. Ordet ble først brukt i romersk litteratur som et epitet for en fjærkledd karakter som karakteriserte styrke, ære og rettferdighet. Over tid har det også blitt brukt som et begrep for mennesker som gjorde opprør mot tyranni eller viste stor lojalitet.

Konklusjon

Marcus Junius Brutus var en av det antikke Romas mest innflytelsesrike skikkelser, hvis handlinger til slutt førte til dens undergang ved å innlede en ny æra med imperialistisk styre.

Selv om mye ved livet hans fortsatt er innhyllet i mystikk, kan det med sikkerhet sies at han for alltid vil forbli husket som en av dets største tragiske helter – udødeliggjort gjennom litteratur som Shakespeares Julius Caesar – samtidig som han setter et eksempel for de som kjemper for frihet, selv om det betyr å ofre sine egne liv slik han gjorde i Filippi.

Hvem vet hvor annerledes historien kunne vært hvis han hadde valgt annerledes, og Cæsar hadde levd videre?

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *