Gallia

Gallia
Ca. 2 minutters lesetid

Gallia og gallerne er noe de fleste er kjent med fra serien om Asterix og Obelix. Men hvem var egentlig disse folkene, og hvor holdt de til? I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på historien til Gallia, inkludert hvordan den ble erobret av Roma og senere ble en del av det frankiske riket.

Hvilket område ligger Gallia i?

Gallia er en eldgammel region i Europa som inkluderer deler av dagens Frankrike, Belgia, Luxembourg og Sveits. I gamle tider ble dets innbyggere sett på som barbarer av romerne.

Gallernes land

Gallia var gallernes land. Gallerne var et keltisk folk som var kjent for sin harde kampdyktighet og forkjærlighet for mat og drikke. Gallia ble delt inn i tre deler: Gallia Celtica, Belgica og Aquitania.

Gallerne og romerne

Kelterne tok med seg sitt eget språk og kultur, som skulle komme til å dominere Gallia i århundrer. Rundt 58 f.Kr. invaderte derimot Julius Cæsar og hans romerske legioner Gallia og beseiret de keltiske hærene i en serie blodige kamper. Over de neste 400 årene ville Gallia bli styrt av Roma som en provins i imperiet.

I 410 e.Kr. plyndret vestgoterne – et germansk folk – selve Roma, og i 476 ble den siste romerske keiseren styrtet av en germansk general. Som et resultat av disse hendelsene falt store deler av Europa i kaos og anarki. Inn i dette maktvakuumet trådte frankerne, et germansk folk som hadde slått seg ned i Gallia under tilbakegangen av romersk styre. Over tid ville frankerne erobre det meste av Gallia og etablere det som sitt eget rike.

Gallia har vært en viktig del av europeisk historie i flere tusen år. Fra de første dagene som en keltisk høyborg til dens erobring av Roma og påfølgende innlemmelse i det frankiske riket, har Gallia spilt en betydelig rolle i å forme løpet av europeisk historie.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *