Trajans marked

Trajans marked
Ca. 2 minutters lesetid

Trajans marked ble bygget mellom år 100-110 e.Kr. av keiser Trajan, og er fortsatt et av de mest imponerende gamle romerske byggverkene. Bygningen ligger i Roma, Italia, og ble designet for å være et stort kompleks som brukes til shopping og handel på tvers av landegrenser.

I dag er det et populært turiststed, som tiltrekker seg både historieinteresserte og arkitekturelskere. La oss ta en nærmere titt på denne strukturen og se hva som gjør den så spesiell.

Historien om Trajans marked

Historien om Trajans marked

Trajans marked ble bygget under keiser Trajans regjeringstid som en del av hans massive Forum-kompleks. Den opprinnelige layouten var komplisert, men likevel effektiv, med to hovedetasjer forbundet med ramper og trapper som ga enkel tilgang til hvert nivå.

Bygget inkluderte kontorer, butikker, varehus, et postkontor, og boenheter, samt offentlige bad og toaletter. Designet var revolusjonerende for sin tid; det var den første bygningen i Roma som hadde en arkitektonisk stil kjent som «travertinbuer», som fortsatt brukes i dag i mange moderne bygninger.

I tillegg til sin imponerende arkitektur, tjente markedet også en viktig økonomisk funksjon i det gamle Roma. Det ga kjøpmenn et sted å kjøpe og selge varene sine, samtidig som det ga innbyggerne tilgang til kvalitetsprodukter fra hele imperiet.

Dette tillot folk som bodde i Roma å kjøpe varer fra andre byer uten å måtte reise dit selv; noe som ville vært umulig før byggingen av Trajans marked, eller ihvertfall veldig møysommelig. Kanskje var det av denne grunn at markedet har blitt omtalt som «verdens første kjøpesenter.»

Arven fra Trajans marked

Arven fra Trajans marked

I dag står Trajans marked som et bevis på gammel romersk ingeniørkunst og innovasjon. Designet har inspirert mange moderne arkitekter, som fortsetter å bruke de unike travertinbuene i sine prosjekter rundt om i verden. I tillegg regnes markedet som en av de best bevarte ruinene fra antikken, og lar besøkende fra hele verden oppleve dets storhet på egen hånd.

Trajans marked er fortsatt et av Romas mest ikoniske landemerker, og fungerer som et utmerket eksempel på gammel romersk ingeniørdyktighet og oppfinnsomhet. Enten du er en ivrig historiestudent, eller bare leter etter en interessant turistattraksjon når du besøker Roma, pass på å ikke gå glipp av dette byggverket!