Plebeier

plebeier
Ca. 1 minutters lesetid

En plebeier er en person fra de lavere sosiale klassene i det gamle Romas standssystem. Ordet stammer fra det latinske “plebs” som betyr “det vanlige folk.” Plebeiere fikk ikke delta i det romerske senatet og fikk ikke lov til å bruke visse antrekk, for eksempel lilla-stripete klær.

Den plebeiiske historien strekker seg langt tilbake til det 5. århundre f.Kr. da Roma var en republikk. Plebeierne ble styrt av patrisierne, som hadde all makt og rettigheter over dem. Dette endret seg da to plebeiske ledere, Tiberius og Caius Licinius Stolo, foreslo en lov som ville gi statsborgerskap til enhver mann som hadde råd til det. Denne loven ble godkjent i 367 f.Kr., men ble til slutt opphevet.

Plebeierne gjorde da opprør og opprettet en ny republikk, og valgte tribuner til å representere dem, noe som førte til opprettelsen av en forsamling av representanter som hadde legitim makt til å lage lover.

Etter hvert som tiden gikk, økte antallet plebeiers tribuner slik at det innen 287 f.Kr. var trettito tribuner som representerte Romas plebeiere. Disse plebeierne hadde makten til å velge sorenskrivere, og tok bort noe av den absolutte makten til patrisierne.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *