Vitellius

Vitellius
Ca. 1 minutters lesetid

Aulus Vitellius ble født inn i en familie av velstående grunneiere i den romerske provinsen Gallia Lugdunensis, i år 15 e.Kr. Faren hans, Lucius Vitellius Lucullus, var en tidligere konsul og guvernør, som hadde samlet en betydelig formue. Aulus arvet denne formuen ved farens død i 40 e.Kr., og brukte den til å konsolidere sin makt i provinsen.

I 68 e.Kr. ble den romerske keiseren Nero styrtet av et opprør ledet av generalen Servius Sulpicius Galba. Galba erklærte seg selv som keiser, men han ble raskt myrdet av en annen general, Marcus Salvius Otho. Otho ble på sin side beseiret av sjefen for legionene i Germania Inferior, Aulus Vitellius.

Vitellius marsjerte mot Roma og tok kontroll over byen med letthet. Imidlertid ble hans regjeringstid kortvarig; i 69 e.Kr. ble Vitellius selv styrtet av hærene til den østlige keiseren, Vespasian. Han ble henrettet og liket kastet i elven Tiberen.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *