Toga: Bruksmåte og historien bak

toga
Ca. 2 minutters lesetid

En toga er et klassisk plagg som ofte forbindes med antikkens Roma. Selv om den ikke lenger brukes på daglig basis, brukes den fortsatt ved mange festanledninger, og er et populært valg for Halloween-kostymer og toga party. I denne artikkelen skal vi ta en titt på historien til togaen og hvordan man bruker den. Vi vil også diskutere de ulike typene togaer og hva de representerte.

Romersk toga: En kort historie

Togaen var et plagg som ble båret av menn i det gamle Roma. Den var laget av et stort stykke ullstoff som var drapert over kroppen. Togaen ble brukt på forskjellige måter, avhengig av anledningen. For eksempel ble toga virilis båret av unge menn som hadde nådd myndig alder. Toga praetexta ble båret av politikere og generaler, og den hadde en lilla stripe som symboliserte deres status. Toga pulla var et sørgeplagg som ble båret av sørgende slektninger.

latin heter det også «toga,” mens på gresk kalles det «chiton» (χιτών).

Hvordan bære en Toga

Selv om togaen ikke brukes på daglig basis lenger, brukes den fortsatt i enkelte festlige anledninger. Hvis du vil prøve å bruke en toga selv, er det noen ting du må huske på.

  • Først av alt, sørg for at du har langt nok stoff. En standard toga bør være omtrent 2-3 meter lang og 90-120cm bred. Du finner ofte laken i denne størrelsen.
  • For det andre må du vite hvordan du draperer stoffet riktig (trer det rundt deg). Den beste måten å gjøre dette på er å følge en veiledning eller spørre noen som vet hvordan man gjør det.
  • Til slutt, ikke glem tilbehør! Å bruke en laurbærkrans eller et septer vil få deg til å se ut som en sann romersk keiser eller gudinne.

Konklusjon

Den romerske togaen er et klassisk plagg med en lang og rik historie. Selv om den ikke lenger brukes på daglig basis, brukes den fortsatt i mange festlige anledninger. Hvis du er interessert i å prøve ut dette ikoniske antrekket selv, sørg for at du har langt nok stoff og vet hvordan du draperer det riktig. Og ikke glem tilbehøret! Laurbærkranser og septre vil bidra til å fullbyrde antrekket ditt og få deg til å se ut som en av de gamle romerne.