Toga: Opprinnelse, typer og betydning

toga
Ca. 5 minutters lesetid

Togaen har en spesiell plass innen romersk historie og kultur som en av de mest ikoniske plaggene i Romerriket. Dette tradisjonelle plagget, et stort stykke klede drapert og viklet rundt kroppen, er ikke bare et symbol på romersk identitet, men også en fremvisning av autoritet, statsborgerskap og samfunnsroller.

I denne artikkelen ser vi nærmere på historien og betydningen av dette plagget, og ulike typer togaer som ble brukt i Romerriket. Til slutt kommer også noen enkle tips for hvordan man bærer en toga for de som har en togafest eller annen lignende anledning i vente!

Opprinnelse og utvikling

Togaens opprinnelse kan spores tilbake til den tidlige romerske republikken, hvor den sannsynligvis dro inspirasjon fra den etruskiske kulturen. Tidlige togaer var enkle og praktiske, laget av ull og først og fremst utformet som funksjonelle klær. Ettersom Roma vokste og utviklet seg over tid, utviklet togaen seg også. Den ble mer utsmykket, og fungerte ikke bare til kledning, men også som et middel for å vise ens status og rikdom.

Toga-typer

Det var flere forskjellige typer togaer, som hver representerte en egen sosial status og symbolikk. Disse inkluderer:

  1. Toga praetexta: Toga praetexta var preget av sin hvite farge med en lilla kant, kjent som “latus clavus.” Den ble båret av høytstående embetsmenn, sorenskrivere, prester og noen barn. Den lilla kanten antydet deres sosiale og politiske status, og denne typen toga var spesielt prestisjefylt, da produksjonen av fargen lilla var ekstremt dyr i Romerrikets tidsalder.
  2. Toga virilis: Toga virilis ble også kalt “manndommens toga”, og ble brukt av romerske menn når de gikk over til å bli voksne, vanligvis rundt 16-årsalderen. Den var helt hvit og symboliserte overgangen fra ungdom til manndom, og markerte brukernes kvalifisering for militærtjeneste og politisk engasjement.
  3. Toga pura: Toga pura, eller “vanlig toga,” var helt hvit og båret av vanlige borgere i dagliglivet. Den representerte enkelheten og beskjedenheten som ble verdsatt av den romerske republikken.
  4. Toga pulla: Denne mørkfargede togaen, vanligvis brun eller svart, var et symbol på sorg og ble båret under begravelser og triste tider.
  5. Toga candida: Toga candida, også kjent som “lys toga”, ble båret av kandidater som stilte til offentlige verv. Den ble bleket til en blendende hvit farge og var ment å betegne kandidatens renhet og moralske integritet. Den er også opprinnelsen til ordet “kandidat”.
  6. Toga trabea: Toga trabea var utelukkende forbeholdt den romerske keiseren, og var lilla med gylne stjerner. Dette overdådige plagget fremhevet keiserens guddommelige status og uovertrufne autoritet.

Togaens symbolikk og betydning

Togaen spilte en sentral rolle i det romerske samfunnet, og tjente som en visuell fremvisning av et individs sosiale stilling, prestasjoner og ansvar. Det viste statsborgerskap og var en kilde til stolthet for det romerske folket. Å ta på seg toga virilis var en overgangsrite som markerte overgangen fra ungdomsårene til voksenlivet; en betydningsfull begivenhet i en ung romers liv.

Her i Norge er det også vanlig å ha på seg hvite klær under vår overgangsrite til manndom/kvinnedom, konfirmasjonen (gitt at vi konfirmerer oss i kirken), en tradisjon som kanskje kan ha funnet litt inspirasjon i det gamle Roma.

Togaens ulike farger og stiler formidlet viktige budskap. Toga praetexta med lilla kant var en tydelig markør for bærerens høye politiske og sosiale rang, mens den helt hvite toga pura symboliserte ydmykhet og borgerplikt. Kandidater som hadde på seg toga candida hadde som mål å presentere seg som dydige og pålitelige for velgerne.

Nedgang og slutt for den romerske toga

Etter hvert som Romerriket utvidet seg og samfunnet utviklet seg begynte togaen å miste sin praktiske funksjon. Den tungvinte utformingen gjorde den upraktisk for daglig bruk, og andre klesalternativer som tunika og pallium ble mer populær. I tillegg kolliderte togaens symbolikk av den romerske republikkens verdier med realitetene i keisertiden.

Togaen fortsatte å bli brukt til formelle anledninger og i offisielle anledninger, men nedgangen var uunngåelig. Ved slutten av Romerriket hadde den stort sett gått ut av bruk, erstattet av mer praktiske og komfortable plagg.

Bruk av togaer i dag: En hyllest til fortiden

Mens togaen i stor grad står utenfor den moderne moten, fortsetter dens innflytelse og symbolikk å gi gjenklang på forskjellige måter i dag. Moderne tilpasninger av togaen kan sees i en rekke sammenhenger, spesielt i teaterforestillinger, kostymefester og temaarrangementer. Disse samtidstolkningene hyller Romerrikets rike historie og dets varige innvirkning på vestlig kultur.

I teaterverdenen er togakostymer et vanlig syn i produksjoner satt i det gamle Roma eller i den klassiske perioden. Skuespillere tar på seg togaer for å ta publikum tilbake i tiden, og gir et autentisk innblikk i det romerske samfunnet og dets tradisjoner.

På samme måte har ofte kostymefester og temaarrangementer toga-kledde deltakere, som lar enkeltpersoner omfavne elegansen og nostalgien knyttet til dette eldgamle antrekket (jeg var faktisk så heldig å få delta på et slikt arrangement under mine historiestudier i Bodø – togafest er tingen!).

Enten det er i forbindelse med en togafest eller en historisk forestilling er det å bære en toga i dag en måte for folk å få kontakt med og hylle Romerrikets kulturarv. På denne måten holder vi fortsatt togaens ånd i live i det 21. århundre.

Hvordan bære en toga

Men vi kan jo ikke avslutte en artikkel om togaer uten å si litt om hvordan man tar den på seg! Hvis du har en togafest i vente eller skal bruke dette plagget i en annen anledning, har du her noen enkle tips til hvordan du bærer en toga.

  • Først av alt, sørg for at du har langt nok stoff. En standard toga bør være omtrent 2-3 meter lang og 90-120cm bred. Du finner ofte laken i denne størrelsen.
  • Du må også vite hvordan du draperer stoffet riktig (trer det rundt deg). Den beste måten å gjøre dette på er å følge en guide eller spørre noen som vet hvordan man gjør det.
  • Til slutt, ikke glem tilbehør! Å bruke en laurbærkrans eller et septer vil få deg til å se ut som en sann romersk keiser eller gudinne!

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *