Romerrikets første keiser

Romerrikets første keiser
Ca. 2 minutters lesetid

År 63 f.Kr ble en ung mann ved navn Gaius Octavius ​​født i en adelig familie i Roma. Hans far og bestefar hadde begge tjent som høytstående embetsmenn i den romerske regjeringen. Octavius ​​vokste opp med en sterk tro på det romerske styresystemet, og ble lært viktigheten av å tjene landet sitt.

Som ung mann studerte Octavius ​​retorikk og filosofi. Han utviklet også en stor interesse for militære anliggender. År 54 f.Kr tjenestegjorde han i Julius Cæsars hær under Cæsars erobring av Gallia.

Octavius ​​ble sterkt imponert over Cæsars militære dyktighet og hans evne til å få ting gjort. Etter å ha tjenestegjort i Gallia, vendte Octavius ​​tilbake til Roma og fortsatte sin utdannelse.

Julius Cæsars død

År 44 f.Kr ble Caesar myrdet av en gruppe senatorer som fryktet hans voksende makt. Etter Julius Cæsars død oppstod det en maktkamp blant hans tidligere generaler om kontroll over romerriket.

Octavius ​​tok side med Mark Antony, en av Cæsars mest betrodde løytnanter, mot Brutus og Cassius, to av senatorene som hadde myrdet Cæsar.

Octavius ​​og Antony beseiret Brutus og Cassius i slaget ved Philippi i 42 f.Kr. Etter seieren delte de romerriket mellom seg med Octavius ​​som tok kontroll over vesten og Antonius tok kontroll over østen (ikke til å forveksles med splittelsen inn i vestromerriket og østromerriket som skjedde flere hundre år senere, rundt 300 e.Kr.).

Denne ordningen varte imidlertid ikke lenge. År 31 f.Kr beseiret Octavius ​​​​Antony i slaget ved Actium. Antony begikk deretter selvmord sammen med Cleopatra, hans allierte og kjæreste.

Romerrikets første keiser: Augustus

Etter å ha beseiret Antony og Cleopatra, ble Octavius ​​den eneste herskeren over Roma. År 27 f.Kr fikk han tittelen “Augustus” av senatet. Augustus opprettholdt det meste av Cæsars politikk, men han gjorde noen endringer.

For eksempel gjeninnførte Augustus verneplikten slik at han alltid ville ha nok soldater til å beskytte Roma mot fiendene. Augustus økte også størrelsen på den romerske hæren slik at den bedre kunne forsvare imperiets grenser mot barbariske invasjoner.

Under Augustus styre blomstret Roma som aldri før. Augustus bygde veier og broer gjennom hele imperiet slik at handelen kunne fungere effektivt. Han bygde også offentlige bad og parker som folk kunne glede seg over på fritiden.

Augustus ga til og med Vergil i oppdrag å skrive et episk dikt om Romas historie kalt Aeneiden. Takket være Augustus’ kloke styre ble Roma et enda større imperium enn det hadde vært under Julius Cæsar.

Augustus var en av Romas største herskere fordi han brakte fred og velstand til et imperium som hadde blitt revet i stykker av borgerkrigen bare noen år tidligere. Under Augustus styre blomstret handel og litteratur, og kunst nådde nye høyder.

Keiser Augustus’ regjeringstid markerte en ny gullalder for Roma – en epoke som til slutt ville ende med romerrikets tilbakegang og fall, århundrer senere.

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *