Antikken: En oversikt

antikken
Ca. 6 minutters lesetid

Antikken er en lang og interessant tidsperiode, og omfatter alt fra de tidlige bronsealdersamfunnene Mykene og Kreta til den ofte mytologiserte verdenen i antikkens Hellas og Roma.

Generelt kan imidlertid perioden sies å begynne med de første sivilisasjonene på fastlands-Hellas og slutte med det vestromerske imperiets fall i 476 e.Kr. Bli med på en kort tur gjennom noen av de viktigste begivenhetene og kulturene i denne fascinerende tidsperioden.

Vi kommer til å gå gjennom følgende underperioder:

  • Den tidlige bronsealderen (3000–2000 f.Kr.)
  • Sen bronsealder 2000–1200 f.Kr.)
  • Den arkaiske perioden (750–479 f.Kr.)
  • Den klassiske antikken (479–323 f.Kr.)
  • Den romerske antikken (753 f.Kr. – 476 e.Kr.)

(En mer oppdatert versjon av denne artikkelen er tilgjengelig på engelsk her: Antiquity: Definition, Overview, Classical & Roman)

Den tidlige bronsealderen (3000–2000 f.Kr.)

Den tidlige bronsealderen var preget av fremveksten av store bystater på fastlands-Hellas, som Athen, Sparta og Theben. Disse bystatene var ofte i krig med hverandre, men de opprettholdt også handelsforbindelser og hadde delt kulturell praksis.

En av de viktigste kulturene i tidlig bronsealder var minoerne, som blomstret på øya Kreta fra rundt 3000 til 1400 f.Kr. Minoerne var kjent for sine imponerende palasser, kunst og arkitektur, så vel som deres intrikate skriftsystem kjent som Linear A (som ennå ikke er fullstendig dechiffrert).

Sen bronsealder (2000–1200 f.Kr.)

Sen bronsealder så økt kontakt mellom Hellas og andre regioner som Egypt og Midtøsten. Denne kontakten førte til ny påvirkning på gresk kultur, inkludert nye stiler innen keramikk og kunst.

Det var i denne perioden at dorianerne, en gruppe mennesker fra det sentrale Hellas, begynte å migrere sørover til Peloponnes (den sørlige halvøya), hvor de fordrev urbefolkningen kjent som akaerne.

Denne begivenheten markerer begynnelsen på det som noen ganger kalles Hellas’ “mørke tidsalder”, en tid da skriftlige opptegnelser er sparsomme og kulturelle prestasjoner få.

Den arkaiske perioden (750–479 f.Kr.)

Den arkaiske perioden skiller seg fra tidligere tider ved økt vektlegging av leseferdighet og formelle institusjoner som demokrati.

En av de viktigste hendelsene i denne perioden var de gresk-persiske krigene, en rekke konflikter der greske bystater kjempet mot persiske inntrengere. Disse krigene bidro til å styrke en følelse av felles identitet blant grekere og sementere deres rykte som en formidabel militær styrke.

Denne perioden så også store fremskritt innen filosofi og litteratur, særlig gjennom verkene til Homer, Hesiod, Sappho og Xenophon.

Den klassiske antikken (479–323 f.Kr.)

Den klassiske antikken

Hvis det er en periode som oftest forbindes med antikkens Hellas, er det den klassiske antikken. Det var i løpet av denne tiden Athen steg til å bli en av de fremste bystatene i Hellas takket være sin sterke økonomi og blomstrende kultur.

Klassisk gresk kultur er preget av dens berømte filosofer (Sokrates, Platon, Aristoteles), historikere (Thucydides, Herodotus) og dramatikere (Aischylus, Sophocles, Euripides), samt dets ikoniske templer og skulpturer som de ved Olympia og Delphi.

Den klassiske perioden endte med Alexander den stores erobring av store deler av Asia og Afrika; etter hans død i 323 f.Kr. ble imperiet hans delt mellom hans generaler, noe som førte til over et århundre med ustabilitet kjent som den hellenistiske tidsalder.

Annonse: Klikk her for å lytte til lydbøker om antikkens historie og andre temaer via BookBeat, med en gratis prøveperiode på 50 dager. Du forplikter deg ikke til å betale noe som helst, og kan fint avslutte medlemskapet når prøveperioden er over.

Den romerske antikken (753 f.Kr. – 476 e.Kr.)

den romerske antikken

Den romerske antikken begynte rundt 753 f.Kr. med grunnleggelsen av Roma og endte rundt 476 e.Kr. med avsetningen av Romulus Augustus, den siste romerske keiseren.

I denne tiden endret Roma seg fra å være en liten landsby ved Tiber-elven i det sentrale Italia til å bli et stort imperium som omfattet hele den italienske halvøya, England, Wales og Skottland, store deler av Tyskland og Spania, deler av Nord-Afrika og det østlige Middelhavet.

Hvordan skjedde dette? La oss ta en titt på noen viktige hendelser.

Den romerske republikk

Den romerske republikken ble grunnlagt i 509 f.Kr. etter at den avsatte etruskiske kongen Lars Porsena forsøkte å gjenerobre Roma ved beleiring. Romerne forsvarte byen sin med hell og etablerte deretter en republikansk styreform. Den romerske republikken varte til slutten av Romerriket i 476 e.Kr.

Under republikken endret Roma seg fra en liten landsby til en storby. Dette skyldes i stor grad to faktorer: militær ekspansjon og økonomisk vekst. Roma utvidet sitt territorium ved å erobre, først beseire andre byer i Italia og deretter utvide utover i Europa, Nord-Afrika og Midtøsten. Denne prosessen med assimilering ble tilrettelagt av Romas utvikling av den klassiske sivilisasjonen – et styresystem, kunst, religion, språk og lov som ble svært innflytelsesrik i hele den vestlige verden.

Økonomisk vekst ble ansporet av handel både innenfor Romas territorier og med andre land. Denne økte rikdommen tillot ting som monumental arkitektur (f.eks. Colosseum), et omfattende system av veier og akvedukter og litteratur (f.eks. Vergils Aeneid). Det tillot også militær utvidelse som nevnt ovenfor.

Det romerske keiserdømmet

Det romerske keiserdømmet begynte offisielt i 27 f.Kr. da Caesar Augustus ble den første keiseren etter Julius Caesars død. Under Augustus og hans etterfølgere fortsatte Roma å utvide sitt territorium til det nådde sitt største omfang under Trajan i 117 e.Kr.

På dette tidspunktet inkluderte imperiet det meste av Europa (inkludert England, Wales og Skottland), hele Nord-Afrika vest for Egypt, store deler av Lilleasia (moderne Tyrkia), Syria, Judea (moderne Israel), Mesopotamia (moderne Irak), Arabia Petraea (moderne Jordan), Dacia (moderne Romania), det meste av Germania (moderne Tyskland) vest for Rhinen, store deler av Spania sør for Pyreneene … og mer!

På samme måte som under republikken, spilte militær ekspansjon en stor rolle i Romas imperielle ambisjoner; økonomisk motivasjon var imidlertid enda viktigere i denne perioden da keisere hentet ut enorme summer fra erobrede folk for å finansiere offentlige arbeidsprosjekter – som templer, bad, akvedukter – og deres egen overdådige livsstil. Disse midlene bidro også til å finansiere militære kampanjer for å opprettholde kontroll over et så stort område.

Korrupsjon var utbredt på alle nivåer i denne perioden da keisere krevde stadig mer penger med færre kontroller av makten deres, noe som førte til uorden og uro i store deler av imperiet på slutten av det 2. århundre e.Kr.

Den romerske antikken var en tidsperiode som så store forandringer – både gode og dårlige – i både Roma selv og dets vidtrekkende imperium. Fra en liten begynnelse som en landsby ved Tiber-elven i det sentrale Italia til et av de største imperier i menneskets historie som styrte over det meste av Europa, Nord-Afrika og Midtøsten, satte Roma sitt preg på verden.

Militær ekspansjon og økonomisk vekst var nøkkelfaktorer for denne imponerende økningen. Korrupsjon og vanstyre fra makthaverne førte imidlertid til noen mindre ideelle forhold for de som levde under imperialistisk styre i senantikken. Selv om det har gått over 1500 år siden den gang, ser vi fortsatt bevis på Romas innflytelse rundt oss i dag.

Konklusjon

Dette avslutter vår korte oversikt over antikken! Som du ser var det en tid preget av store prestasjoner, både kunstneriske og intellektuelle. Fra den tidligste begynnelsen i mykenske palasser til romerrikets fall, gir denne epoken oss en rik arv som fortsetter å informere vår verden i dag. Takk for at du leste!

P.S. Folk spør meg ofte, hvis jeg bare kunne velge EN bok å lese om romersk historie, hvilken ville det vært? Svaret mitt er alltid SPQR av Mary Beard. Dette er DEN BESTE BOKEN for å få en engasjerende og omfattende oversikt over romerne, og dekker 1,000 år av deres EPISKE historie. Enten du er helt fersk på temaet eller en ekspert er jeg sikker på at du vil like den. Klikk her for å lytte til den norske lydboken nå med en 100% GRATIS prøveperiode fra BookBeat!

Notis: Ved påmelding kommer du til å bli spurt om å oppgi bankkort, men dette er kun en formalitet. Kortet ditt blir ikke trukket noe som helst, og du kan fint avslutte medlemskapet før prøveperioden er over. Også: Hvis du bestemmer deg for å kjøre på og lytte til boken etter å ha klikket på lenken ovenfor kommer jeg til å motta en liten provisjon. OG… Som regel vil du motta et unikt tilbud. Vinn/vinn! Bøkene jeg anbefaler er de jeg personlig har lest og virkelig tror du kommer til å digge!

Kommentarer

Ingen kommentarer enda. Kanskje du vil bidra med den første?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *